2024 április 24

Kiírták az e-útdíj tendert

Az ÁAK szerint az e-útdíj rendszer 2013. július 1-jei bevezetése csak akkor biztosítható, ha legkésőbb 2012. december elején a nyertes ajánlattevővel megkötik a szerződést. A pályázat gyorsított eljárás, mégis hirdetménnyel induló – írja a lap. Jelentkezni október elsejéig lehet, és a felhívásból az is kiderül: a szerződéskötésre december 3-án kerítenének sort.

A kiírás szerint ha a tendergyőztes szállító szerződésszegésére hivatkozva az ÁAK felmondja a szerződést, a pórul járt szállító meghiúsulási ködbért fizet, amelynek összege az UD árának fele is lehet. Ha az átadott rendszer hibásan működik, hibás teljesítési kötbért számítanak fel, napi 100 millió forint értékben. De elég, ha a rendszerszállító megcsúszik a fejlesztői üzemeltetői konzultációval, máris óránként 200 ezer forintot fizethet – írja a lap.

Az ajánlatra az a cég jelentkezhet, amelynek árbevétele az elmúlt három évben elérte a 20 milliárd forintot, az UD-hez hasonló rendszerek üzemeltetéséből is évente legalább 10 milliárd forint bevétele származott, és az elmúlt három évben épített 500 kilométer, most is üzemelő útdíjszedő rendszert.