2024 június 24

Kié lesz az ellenőrzés joga?

Az Agnelli család holdingvállalata, az Exor 30 százalékos részvénytulajdonnal rendelkezik a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) vállalatban, szavazati részaránya viszont 46,6 százalékra emelkedett egy részvényesi lojalitást jutalmazó programnak köszönhetően. A lojalitást jutalmazó program lehetővé teszi, hogy a részvényesek két szavazatra tegyenek szert minden egyes részvény után, amelyet legalább három évig a birtokukban tartottak. Az Exor szóvivője közölte, hogy a holding a tulajdonában lévő mind a 375 millió darab részvény után lehívta a jogot.

A milánói tőzsde közleménye szerint az FCA részvénytőkéje 1,6 milliárd darab törzsrészvényből és szavazatképes részvényből áll. Az Exor magas szavazati részaránya arra utal, hogy kevés részvényes élt a lojalitási program által nyújtott lehetőséggel. Az amerikai hatóságoknak júliusban benyújtott fúziós prospektusban a Fiat jelezte, hogy az Exor magas szavazati részaránya meg fogja nehezíteni a részvényeseknek az FCA igazgatóságának a módosítását, valamint az ellenőrző befolyás megszerzését.

Az FCA-részvényt hétfőn vezetik be a Wall Streetre. Az FCA a tőzsdei bevezetéstől remél szert tenni az eladásait 2015-ig 60 százalékkal növelő és nyereségét megötszöröző 48 milliárd eurós fejlesztési programjának a finanszírozásához szükséges tőkére.