2023 január 29

Kiderül a héten, mennyit emelkedtek a bérek

Részletes hiányadatok

Csütörtökön közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatokat az államháztartás központi alrendszerének 2016. április végi helyzetéről. A május 9-én közzétett előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2016. január-áprilisi hiánya 144,9 milliárd forint lett.

Április végén a központi költségvetés 209,0 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 21,5 milliárd forintos többlettel zártak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Egy évvel korábban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 465 milliárd forinttal volt magasabb, mint idén – közölte az NGM. Az idei első négyhavi hiány az éves deficitcél 19 százaléka. Az április havi egyenleg szintén kedvezőbb volt, a hiány 19,1 milliárd forint volt, lényegesen alacsonyabb a tavalyi 73,1 milliárd forintos deficitnél.

Mennyivel keresünk többet?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé a keresetek január-márciusi alakulásáról szóló statisztikát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Februárban a bruttó átlagkereset 5,9, a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése következtében a nettó 7,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 6,6, a nettó 8,2 százalékkal nőttek.

Januárban 5,8 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, a nettókeresetek emelkedése 7,4 százalék volt. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 6,3 százalék volt a bruttó és 8,0 százalék a nettó keresetek emelkedése januárban.

Az idén újra erős, 5 százalékot meghaladó nettó bérnövekedésre számítanak az elemzők, akik szerint a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje.