2024 június 18

Kevesebb lett a munkanélküli Spanyolországban

Spanyolországban hosszabb ideje tartó folyamatos növekedés után a második negyedévben csökkent először a ráta. A spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön közölt adatai szerint 26 százalékos volt a munkanélküliség harmadik negyedévben a második negyedévi 26,3 százalék után. Az idei első három hónapban a munkanélküliség még rekordszintű, 27,16 százalék volt, az 1970-es évek közepe, a Franco-rezsim vége óta a legmagasabb.

A spanyol kormány 2014-ig 70 milliárd eurós takarékossági programot hajt végre, de ennek többek között a magas munkanélküliség az ára. A spanyol központi bank szerdán ismertetett előrejelzése szerint a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal nőtt az ország gazdasági teljesítménye, és ezzel egy csaknem két éve tartó recessziós folyamat szakadt. meg. A spanyol statisztikai hivatal október végén ismerteti a harmadik negyedévi előzetes GDP-adatot.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) előrejelzése szerint 2013-ban világszerte csúcsra ért az ifjú munkanélküliek száma. A spanyol és görög államokban a ráta az ötven százalékot súrolja.