Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Két állami cég fog össze az uniós pénzekért

A 2015-ben alapított Magyar Fejlesztési Központ célja, hogy professzionális magyar nyelvű forráskereső és tájékoztató rendszert működtessen a vállalkozások számára. Az MFK feladata nemcsak a brüsszeli kifizetésű források hatékony felhasználásának összehangolása, hanem a lehetséges pályázók számára a hitelintézetek pénzügyitermék-kínálatának gyors, egyszerű bemutatása.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Az MFB a 2014-2020-as ciklusban az európai uniós forrású, visszatérítendő pénzügyi eszközök közvetítését végzi. A Bank által működtetett MFB Pontok hálózatában jelenleg mintegy 540 milliárd forint összegű, európai uniós forrású hitel- és kombinált hitelprogram érhető el, emellett a következő hónapokban további 130 milliárd forint összegű forrás nyílik meg a pályázók számára.

Összhangban a Juncker-tervvel

A keretmegállapodás értelmében a Magyar Fejlesztési Központ beazonosítja a gazdasági potenciállal rendelkező fejlesztési projekteket, javaslatokat, majd részt vesz ezek átvilágításában és a pályázathoz szükséges feltételrendszerek kialakításában. A Magyar Fejlesztési Bank vizsgálja, hogy a lehetséges beruházások megfelelnek-e a fejlesztési banki elvárásoknak, illetve ellátja a finanszírozási modell kialakításának felügyeletét, és közvetlenül is részt vesz az adott projekt finanszírozási feladatainak ellátásában.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az együttműködés az Európai Beruházási Terv szellemében, annak második pilléreként jött létre. A Juncker-terv néven ismert Európai Uniós beruházási terv célkitűzése, hogy megszűnjenek a beruházásokat gátló tényezők, közismertebbé váljanak a közösségi finanszírozású fejlesztések, illetve javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása.

A terv konkrét elemei: három év alatt legalább 315 milliárd euró forrás beruházási célokra, a reálgazdaságba irányuló fejlesztések előtérbe helyezése, valamint beruházásbarát környezet megteremtése.

A sikeres lehívásért

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója a megállapodás kapcsán elmondta: „A sikeres forrásközvetítéshez elengedhetetlen a vállalkozások számára fontos információk átadása, az együttgondolkodás. A megkötött együttműködési keretmegállapodás lehetőséget teremt a Banknál felhalmozott szakmai tudás átadására, illetve a meglévő banki termékek alkalmazására és fejlesztésére is.”

„A potenciális pályázók közérthető és felhasználóbarát tájékoztatása, az elosztható források koordinálása, valamint a megfelelő projektekhez irányítása mind-mind az uniós pénzek sikeres lehívását segítheti. Ezen a téren a két intézmény együttműködése a Magyarországra érkező uniós források mennyiségében is mérhető lesz” – emelte ki Kiss Antal, az MFK ügyvezetője.

Az MFB-MFK együttműködés szakértői szinten már folyik, a konkrét fejlesztések kiterjednek többek között az energetika, a közlekedés és az egészségügy területére. A projektek között egyaránt találhatók önkormányzati és vállalati kezdeményezések.

Az MFB és az MFK közös tevékenysége nyomán a 2014-2020-as programozási időszakban minden korábbinál több sikeres forráslehívást és beruházást valósíthatnak meg a magyar vállalkozások a közvetlenül elérhető európai uniós források keretéből.