2023 szeptember 21

Kapkodják az állampapírokat

Rég látott mélységekbe ereszkedtek a magyar állampapír piaci hozamok. Ami annál is feltűnőbb, mert az elmúlt hónapokban többször is megtapasztalhattuk a fejlett piacok tőke elszívó hatását és az ukrán válság fordulatai sem bátorítják a térségben a befektetőket.

draghi-gtvDraghi a tettek mezején

Most relatíve jó a befektetői hangulat a piacokon, különösen, mióta az Európai Központi Bank bejelentette a mennyiségi lazító programot – mondta Ürmössy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Hozzátéve: igaz, hogy az állampapírok nem kerültek bele az első körbe, egyelőre csak a vállalati kötvények lesznek terítéken. Mégis erősítette Mario Draghi jegybankelnök hitelességét a bejelentés. Eddig ugyanis jobbára csak szóbeli nyilatkozatokkal éltek, most végre a tettek következhetnek. Más szóval, az EKB ezúttal már erős jelzést adott a mennyiségi lazításra, azzal, hogy konkrét programmal támogatja a növekedést és megpróbál inflációt generálni.

Előnyben a forint a zlotyval szemben

Nem csak az EKB lazító programja miatt fordultak a befektetők a feltörekvő piacok felé – folytatta. Az is fontos, hogy a Fed bejelentette, nem szeretnék, ha a dollár túlzottan erősödne az euróval szemben, ráadásul, továbbra is fenntartják a zéró kamatot.

A magyar állampapírokat az is támogatta, hogy térségünkben előbb a román jegybank vágott kamatot, majd, ami ennél is lényegesebb, a varsói jegybankárok is csökkentették 50 bázisponttal az irányadó rátát. A 2 százalékos lengyel alapkamat egyúttal azt is jelenti, hogy ismét hozamelőnye van a forintnak a zlotyval szemben.

hozamgörbe akkSokat simult a hozamgörbe

Érdemes egy pillantást vetni a magyar államkötvények hozamgörbéjére is. Eddig meglehetős meredekség volt jellemző, amennyiben a rövid lejáratra mindig is erősebb volt a kereslet, s erre még rátett egy lapáttal az MNB 2 hetes kötvényének betétté alakítása, ami extra keresletet generált a rövid oldalon. Miközben a 10-15 éves magyar állampapírok nem csak a rövid papírokhoz, de a hosszú lengyel kötvényekhez képest is magas hozammal forogtak.

Nos, azt lehet mondani, hogy sikerült valamelyest simítani a hozamgörbe meredekségén.

hozamok akk

Fókuszban az októberi jegyzőkönyv

A kilátásokról szólva az elemző arra számít, hogy továbbra is fennmarad a 15 éves magyar állampapírok esetében a 4,35 százalék körüli hozam. A forintot a mostani – az euróval szemben – 305-306-os szinteken erősnek tartja, év végére 310-es EUR/HUF kurzust valószínűsít. Jelenleg 2015 végéig nem várnak az MNB-től újabb kamatvágást, de az állampapír piaci események mégis emelik a valószínűségét a kamatcsökkentésnek. Ezért azt lehet mondani, hogy a Monetáris Tanács októberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve adhat további iránymutatást.