2024 július 25

K:antin – Európa első készpénzmentes kávézója

Magyarországon legtöbbünk zsebében ott lapul legalább egy plasztikkártya, ám kis összegű fizetéseknél olykor ódzkodunk használni. Pedig a készpénzmentes fizetés gyors, kényelmes és biztonságos. Ráadásul bankkártyával vásárolni szinte mindenhol díjmentes. A budapesti üzletek nagy részében megoldhatatlan feladatnak bizonyul egy húszezres beváltása. A készpénzzel kapcsolatos egyik legzavaróbb problémára a MasterCard és a Bankkártya.hu egy korábbi felmérése mutatott rá. A vizsgált helyszínek 36%-ában nem sikerült a vásárlás a nagy címletű papírpénzzel.

Többek közt ezek a tények is amellett szóltak, hogy a MasterCard kezdeményező partnere legyen egy ma még egyedülálló és előremutató vállalkozásnak: egy készpénzmentes kávézó létrehozásának Magyarországon.

A megnyitón Hemberger András, a kártyatársaság igazgatója kiemelte: „Kártyatársaságunk számára az innováció központi kérdés. Termékeink megkönnyítik, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a mindennapokat, legyen szó bevásárlásról, utazásról, vagy akár vállalkozások üzemeltetéséről és persze pénzügyeink tudatos intézéséről. A Katona József Színház mindig is igyekezett nem csak művészi területen, hanem működésében és szolgáltatásaiban is új és korszerű megoldásokat alkalmazni. Ezért sem volt kérdés számunkra, hogy az átalakuló színház épületében nyíló kávézó együttműködő partnerei legyünk.”

A K:antin, MasterCard kártyás kávézó Európa szerte kivételes kezdeményezés, ugyanis az első olyan presszó a kontinensen, ahol – a színházi előadások szüneteinek kivételével – készpénzt nem fogadnak el, csak elektronikus eszközökkel lehet rendezni a számlát. A K:antinban természetesen nem csak a MasterCard® és Maestro® bankkártyákat fogadják el. Hasonlóan a többi színvonalas kereskedelmi és vendéglátó-ipari helyen megszokottakhoz, a feltüntetett összes kártyatársaság emblémájával ellátott plasztikot használhatják fizetésre a vendégek. A MasterCard® vagy Maestro® PayPass™ bankkártya-birtokosok, illetve az ezzel a technológiával ellátott eszközök (pl.: karóra, matrica) birtoklói viszont minden eddiginél gyorsabban fizethetnek a Kantiban, hiszen itt az összes terminál el lesz látva PayPass technológiával. Így arra sem lesz szüksége az ilyen típusú kártyával vagy eszközzel fizető vendégnek, hogy a bankkártyáját lehúzzák a terminálon, fizetéshez elegendő, ha MasterCard vagy Maestro PayPass kártyájukat a terminálhoz érintik. 5.000 Ft alatti összegek esetében pedig még a PIN kód megadására sem lesz szükség.

„A K:antinban nem kell attól tartani, hogy szigorúan néznének a vendégre, ha presszókávéját bankkártyával fizeti ki, sőt! Nem kell bajlódni a visszajáróval, a csörgő-zörgő, nadrágzsebet lehúzó pénzérmékkel, és ha meg van elégedve a szolgáltatással, akkor borravalót is gond nélkül adhat plasztik kártyája segítségével. Ráadásul a MasterCard vagy Maestro bankkártyákkal fizetők – ahogy azt az elmúlt években a Katona József Színház előadásainál már megszokhatták – itt is hónapról-hónapra kedvezményben részesülnek” – tette hozzá Hemberger András.

Máté Gábor, a Katona ügyvezető igazgatója elmondta: „célunk a színház határainak kiterjesztése volt, egy olyan kulturális közösségi tér létrehozása, amely Magyarországon példa nélküli. A Katona indulása óta, az elmúlt három évtizedben mindig is új utakat keresett a művészi munka terén, most, a MasterCard-dal történő közös munka során, ugyanígy újító gondolkodásmódra törekszünk. Azt gondolom, hogy ma, amikor a kulturális intézmények működési háttere gyökeresen átalakul, komoly hangsúlyt kell fektetnünk a nonprofit és a versenyszféra együttműködésére. Mindezt a bevett sémák helyett valóban működő, kölcsönösen gyümölcsöző modellek bevezetésével – a K:antin ennek egy jó példája lehet.”

A megnyitó vendége volt Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi területét felügyelő alelnök is, aki üdvözölte a Katona József Színház és a MasterCard együttműködését. Az alelnök elmondta, hogy a készpénzmentesítés növeli a pénzforgalom hatékonyságát, aminek köszönhetően jelentős erőforrásokat lehet megtakarítani össztársadalmi szinten, a rejtett gazdaság ezzel párhuzamos visszaszorulásával pedig az állami adóbevételek is növekedhetnek. Magyarországon több tényező is akadályozza az elektronikus fizetési módok jelenleginél gyorsabb és szélesebb körű elterjedését, ezek megszüntetésére – így például a bankkártya-elfogadó hálózat fejlesztésére vonatkozóan – az MNB számos megoldási javaslatot dolgozott ki a közelmúltban.