2023 január 29

Jöhet a felminősítés pénteken

A Fitch a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan az európai és a New York-i piaci zárások után, péntek éjjel jelenti be döntését Londonban.

Befektetésre ajánlott

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sáv alapszintjén – a Fitch és a Standard & Poor’s “BBB mínusz”, a Moody’s Investors Service ugyanennek megfelelő “Baa3” osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot.

Tavaly a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings felminősítés lehetőségre utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody’s magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A Fitch Ratings általánosságban is derűlátó módon ítéli meg a közép- és kelet-európai térség idei államadós-osztályzati helyzetét.

Az országcsoport minősítési dinamikájáról összeállított évindító helyzetértékelésében a cég hangsúlyozta, hogy a régió gazdaságai az utóbbi hét év legjobb adósosztályzat-kilátási mérlegével kezdhették a 2018-as évet, mivel a térségen belül 2011 óta most először haladja meg az államadós-besorolásokra érvényes pozitív kilátások száma a negatív kilátásokét.  A Fitch elemzői szerint ez lendületet adhat az idén a felminősítéseknek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Fitch Ratings tavaly novemberben javította pozitívra az addigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság “BBB mínusz” szintű, befektetési ajánlású osztályzatának kilátását. Ehhez fűzött akkori indoklásában a cég kiemelte, hogy 2017-ben már hatodik éve csökkent folyamatosan a magyar államadósság-ráta.

Nem írott szabály

A pozitív kilátásokat a hitelminősítők az általános gyakorlat szerint átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják felminősítésre, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat változtatásának.

A Standard & Poor’s a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését – köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába – úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

Hatszor vizsgálják az országot

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő 2018-ra összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára.

A sort a Standard & Poor’s kezdte február 16-án. A cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását, és érvényben hagyta az osztályzat pozitív kilátását is.

A Standard & Poor’s a múlt havi értékelés után augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Moody’s Investors Service az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén, majd november 23-án kerül sorra.

A Fitch 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország a pénteki időpont után augusztus 31-én szerepel ismét.