2024 február 29

Jó úton halad a karriered?

Akár kezdő vagy, akár már évek óta taposod a malmot, mutatunk négy kérdést, amit segít kitalálni, hogy jó irányba halad-e a karriered.

Mit csinálok?

Hogy néznek ki a mindennapjaid? Eltervezted, hogy feljebb jutsz, de még mindig ugyanazon a helyen toporogsz? Valószínűleg nem kezdted el azt csinálni, amiről mindig is álmodtál, de az ösvényen vagy, ami oda vezet majd? Amit most csinálsz, az fejleszti a készségeidet, a megfelelő emberekkel hoz kapcsolatba, tapasztalatot ad és a célod irányába lök?

Hónapok, vagy évek múlva talán felnézel, és rájössz, hogy a munkádat és a készségeidet a kereslet irányította, ami miatt letértél a pályádról. A számlákat fizetni kell valamiből, főleg mikor tapasztalatot gyűjtesz. De ha nem vigyázol, könnyen irányt téveszthetsz.

Szóval tedd fel a kérdést magadnak, hogy mit akarsz csinálni, majd értékeld, hogy mit csinálsz ténylegesen. Még ha a kettő nincs is teljesen összhangban, próbáld meg őket közelebb hozni egymáshoz.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mi hoz lázba?

Ahhoz, hogy megértsd a munkát, amit csinálsz, először meg kell értened magad. Esetleg megváltozol anélkül, hogy észrevennéd. Lehet, hogy pontosan ott vagy, ahol lenni akartál, de már nem az az ember vagy, aki tényleg erre vágyik.

Próbáld meg felfedezni magad. Mi az, ami tényleg lázba hoz? Vagy ami tényleg érdekel? Írd le őket, így jobban látod merre indulj el.

Kik az embereim?

A sorsod összefonódik a kapcsolataiddal. Azok az emberek, akikkel az időd töltöd, alakítanak nem csak a karriereden, hanem az életeden is. Válassz óvatosan!

Az emberek passzívak lehetnek a kapcsolataikkal, ha elérik karriercéljaikat. Ha úgy érzed, hogy a karriered lesodródik a pályáról, akkor a kapcsolataiddal is megtörténhet ugyanez. Próbálj meg azonosítani pár kulcsfontosságú kapcsolatot az életedben, azokat, amiket a legnagyobbra értékelsz, és tartsd velük rendszeresen a kapcsolatot. Ha a kapcsolatok a megfelelő pályán vannak, a többi dolog is követni fogja.

Hol vagyok?

Nézd meg, hol állsz a karrieredben. Valamikor úgy döntöttél, hogy itt vagy, és valószínűleg megvolt az oka. Emlékszel még miért? És az indok még mindig igaz? Eldönteni éppen hol legyünk épp olyan nehéz, mint eldönteni mik legyünk. Érdemes komolyan megfontolni, és pár évente felülvizsgálni.

Egy másik verziója ugyanennek a kérdésnek: milyenek az emberek, akik körül vesznek, és mi áll előttem? Ha mindig más munkahelyeken nézel, vagy más osztályokat a cégnél, akkor ideje lenne átgondolni a dolgokat. Azonban ha élvezed, amit csinálsz, szereted a csapatod, vagy a főnököd, akkor bizony jó úton haladsz.

Mindegyik kérdés befolyásolja a másikat, összekapcsolódnak és létrehozzák a nagy rendetlenséget, amit karriernek hívnak. A válaszok változhatnak, hisz te is változol az idővel.