2023 március 21

Izrael – keddre megalakul az új kormány

A jobboldali-nacionalista Likud-Jiszráél Béténu (Izrael a hazánk), a centrista Tnua (Mozgalom), a centrista Kadima, a centrista Jes Atíd (Van Jövő) és a telepeseket támogató nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt képviselői már sikeresen megállapodtak a részvételről Izrael történetének 33. kabinetjében, a pártok együtt 70 fős többséget alkotnak a 120 tagú kneszetben.

Szombat estétől vasárnap hajnalig már a kormányprogramról és a miniszteri tárcák elosztásáról tárgyaltak, s még folytatják a megbeszéléseket.

Az ellenzék soraiba került a szociáldemokrata Munkapárt, a balliberális Merec párt, valamint az arab pártok és az ultraortodox vallásos pártok. Az ultraortodoxok szándékukkal ellentétben kényszerültek ellenzékbe, mert a kormánytöbbséghez nélkülözhetetlen Jes Atid és a Bájt Hajehudi szövetséget kötött, és ők ellenezték az ultraortodoxok bevonását, hogy az új kormány változást hozhasson katonai szolgálatuk és iskolai tantervük ügyében.

A kormány várható programjában szerepel a közismereti tárgyak, az angol és a matematika kötelezővé tétele az ultraortodox iskolákban. Reform várható katonai besorozásukban, bár a Jes Atid által követelt 400 helyett 1500-2000, életét a Tóra tanulmányozásának szentelő ultraortodox fiatal kaphat felmentést a számukra 22 éves korban, s nem pedig 18 évesen kötelező bevonulás alól.

Izraeli médiaértesülések szerint a Jes Atidot vezető Jair Lapidnak nem sikerült megszereznie a külügyi tárcát, azt Benjámin Netanjahu miniszterelnök magánál tartja a legközelebbi politikai szövetséges pártját, a Jiszráél Béténut vezető Avigdor Liberman számára. Liberman akkor foglalhatja el a külügyminisztériumot, ha a bíróság számára kedvező ítéletet hoz korrupciós ügyében. Lapidnak a pénzügyminisztériummal és a belüggyel kell beérnie.

 

További küzdelmek tárgya a Likud és a Jes Atid között az oktatási tárca. Valószínűleg Móse Jaálon (Likud) lesz a védelmi miniszter, és a párté marad a Jiszráél Katz vezette  közlekedésügy.

A külügy mellett a bevándorlási és a mezőgazdasági minisztérium is a Jiszáél Béténuhoz kerül.

A Bájt Hajehudit vezető Naftali Bennet valószínűleg ipari és kereskedelmi miniszter lesz, pártja megkaphatja még a munkaügyi, a lakásügyi és a vallásügyi tárcát.

A Kadimát vezető Saul Mofáz várhatóan a szociális ügyek minisztere lesz.

Az új kormányban 21-25 miniszter lesz, ami jóval meghaladja a hatékony közigazgatást és olcsó kormányzatot sürgető Lapid eredeti, 18 főt előirányzó követelését.