2024 május 22

Itt az év üzlete!

„A kérdés eldőlt. A cégcsoport többségi részvénycsomagjára szóló ajánlatot elfogadták, a szerződést aláírtuk, a vételárat pedig letétbe helyeztük. Nincs tehát nyitott kérdés, a Gazdasági Versenyhivatal engedélye után birtokba lépünk” – fogalmazott Bige László.

A tranzakció részleteiről a Bige-holdig tulajdonosa nem beszélt. A vételárral kapcsolatban annyit mondott, hogy a portál által említett „20 milliárdos összeg közel van a valósághoz”.

Miközben megerősítette, hogy a megállapodásban szereplő 51 százalékos kisebbségi pakettre is tettek ajánlatot, amiről október közepén döntenek a KITE tulajdonosai, kijelentette, hogy ez érdemben már nem befolyásol semmit.

Tájékoztatása szerint az üzletet másfél éves előkészítés után hozták tető alá. A cél az volt, hogy egy nemzeti integrátor céget hozzanak létre. A portál megfogalmazása szerint a magyar agrárpiacon több nemzetközi óriáscég szerepe meghatározó. A Bige-holding célja pedig az volt, hogy egy olyan magyar tulajdonban levő cégcsoport jöjjön létre, amely magas fokon feldolgozni is képes a nyersanyagot és így sokkal értékesebb készárut tudunk külföldre szállítani. Ellenpólust kívántak képezni ugyanis a multikkal szemben.

Bige László úgy vélekedett: az ügylet előkészítésében a KITE menedzsmentje nagy gondossággal és felelősséggel vett részt. Mivel ezt a nagy vállalatcsoportot eddig is jól vezették, „nincs okom arra, hogy változtatást hajtsunk végre”.

„A KITE fejlesztésére is lesz elég pénz, hiszen az év nyarán egy 200 millió dolláros kötvénykibocsátást is végrehajtottunk. A cégcsoport évente 25-30 milliárd forintos profitot termel. Nem vagyunk ráutalva a magyar bankokra” – mondta Bige László, aki szerint az ügylettel „egy évi 400 milliárd forintos árbevételt jelentő csoport jön létre, ami a magyar gazdaságban igazán kiemelkedő”.