2024 július 25

Így gyűjtjük a pénzt lakásvásárlásra

Egyre többen érdeklődnek

Folyamatosan nő a lakosság érdeklődése a lakástakarék-pénztári megtakarítások iránt: egyre többen használják ki ugyanis lakáscéljaik megvalósításához az általuk nyújtott 13-14 százalékos kockázatmentes hozamban rejlő lehetőséget – számol be tapasztalatairól az OTP Lakástakarék. Mint azt Köntös Péter, a társaság vezérigazgató-helyettese elmondta: ősszel kezdett el érezhetően erősödni a kereslet a lakástakarékok iránt, idén januárban pedig már 50 százalékkal több új szerződést kötöttek, mint a tavalyi év első hónapjában.

Mi is az a lakástakarék?

A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét nagyságával megegyező lakáscélú hitelt is igényelhet, amelyet az esetleges banki hitelfelvételnél önerőnek is be lehet számíttatni.

Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel, ingatlanlízing elő- vagy végtörlesztése is.

A lakáscélú megtakarítási és finanszírozási termék növekvő népszerűségét az is okozhatja, hogy stabilan tíz százalék feletti hozamot biztosít, ami manapság igen versenyképesnek számít. „Magas hozamajánlatokkal találkozhatunk más befektetések esetében is, sokukkal szemben azonban a lakástakarék fixen, azaz kockázatmentesen kínál akár 13-14 százalékos hozamot” – magyarázza Köntös Péter. Hozzáteszi: a fix kamatot az esetleges további jegybanki kamatcsökkentések sem érintik, a szerződésben szereplő hozamot fizetik a futamidő végéig. Mindezek mellett a megtakarításhoz egy kedvező, 5,5-6 százalék körüli teljes hiteldíj mutatójú, szintén fix és nem módosítható kondíciójú lakáskölcsön felvétel lehetősége kapcsolódik.

Az átlag feletti hozam a lakástakarékok egyik sajátosságának köszönhető: az ügyfelek lakástakarék-pénztári befizetéseit az állam 30 százalékos, évi akár 72 ezer forintnyi támogatással egészíti ki. „A magas hozamoknak köszönhetően most igazán érdemes lakáscélra takarékoskodni, már csak azért is, mert lakáscéljai szinte mindenkinek vannak, vagy a családi helyzet változásából adódóan várhatóan lesznek” – véli Köntös Péter. Hozzáteszi: egy család több lakástakarék-szerződést is köthet.

otp_lakastakarek_140228Meghatározott célokra költhetünk

A lakástakarék másik fő jellemzője, hogy a benne felhalmozott megtakarítást meghatározott lakáscélokra kell felhasználni. „A felhasználhatósága azonban még így is sokkal széleskörűbb, mint azt sokan gondolnák: az ingatlanvásárlás mellett felújításra, lakáskorszerűsítésre, sőt akár beépített bútorok vásárlására is költhető az összegyűjtött összeg. De az előbbiek mellett még lakáscélú hitel előtörlesztésére is fordítható a megtakarítás” – hangsúlyozza a vezérigazgató-helyettes.

Meglátása szerint a jelenleg is tapasztalható növekvő érdeklődés a lakástakarékok említett felhasználási területének, valamint ingatlanpiaci okoknak szintén köszönhető. „Egyrészt a magyar lakásállomány rohamosan öregszik, az energiahatékonyság jelentősége viszont nő, így folyamatosan nő a kereslet a felújítások és korszerűsítések iránt, másrészt 2008 óta óriási elhalasztott kereslet halmozódott fel a lakáspiacon, amely szépen lassan a felszínre tör. Ezekre a célokra, ezen célok elérésére pedig rendkívül kedvező, állami támogatással bíró finanszírozási formát jelent a lakástakarék” – véli Köntös Péter.

Tovább nőhet a népszerűsége

A lakástakarékok elterjedtsége mindezeknek köszönhetően folyamatosan nő Magyarországon: jelenleg az OTP Lakástakarék által 2,5 millió háztartásra becsült potenciális piacból körülbelül már 700-800 ezer család rendelkezik valamilyen lakástakarék-szerződéssel, ami 30 százalékos elterjedtségnek felel meg. „A várakozásaink szerint az elkövetkező két-három évben pedig akár harmadával, körülbelül egymillióra is nőhet a lakástakarékkal bíró családok száma” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.