2024 július 22

Idén is lesz elég dohány

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke szerdán az MTI-nek elmondta, ebben az évben 3386 hektárra kötöttek termelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, ami húsz hektárral haladja meg az előző évit. Tájékoztatása szerint 2300-2400 hektáron a Virginia, a maradékon pedig a Burley dohányfajtát termesztik.

A levelek törése következik

A betakarítás több termelőnél már a múlt héten elindult, a dohánylevelek törését pedig a gazdák nagyobb része ezen a héten kezdte, vagy kezdi majd el. Az érdekképviseleti szervezet vezetője hangsúlyozta, az időjárás a palánták kiültetését követően rendkívül kedvező volt, elegendő és megfelelő eloszlású volt a csapadék, valamint a meleg idő is segítette a növény növekedését.

A tavalyihoz hasonló nagyobb jég- is viharkárok is elkerülték az ültetvényeket, így a termelőknek minden okuk és reményük megvan arra, hogy a 2017-es dohánytermés kiemelkedik majd a korábbi évek termései közül.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az átlagnál nagyobb lehet termés mennyisége 

A szerződésekben foglalt hektáronkénti 1,8 tonnás átlagtermést várhatóan meghaladja az idei hozam – jelezte Bényei Illés szövetségi elnök. Kocsis Miklós, az ófehértói Fehértó Szövetkezet vezetője az MTI-nek azt mondta, szerdán kezdték el a nagy élőmunkaerőt igénylő betakarítást a szövetkezet mintegy száz hektár nagyságú dohányültetvényein. A betakarítás kezdete után két héttel indul a leszedett dohánylevelek kézi válogatása és szárítása, ami szintén jelentős munkaerőt igényel majd.

Jónak mutatkozik a termés, július elején egy nagyobb jég- és viharkár körülbelül tíz százalékát elverte a termésnek, de ha minden így marad, akkor tűrhető év előtt állunk – fogalmazott a szövetkezet vezetője.

Hozzátette, a betakarítás szeptember végéig, az utómunkálatok pedig november végéig is eltarthatnak. A felvásárlásról a Madosz elnöke elmondta, a Virginia esetében a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. augusztusban, míg a nyíregyházi központú Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. (ULT) szeptember 10-től kezdi el az átvételt a termelőktől.

Az ár marad

A felvásárlási ár 2016-hoz képest nem változott. A korábbi tájékoztatás szerint az ULT nem változtatott tavalyi árain: 2016-ban a Virgina esetében kilogrammonként 555 forintot kaptak a termelők, a Burleynél pedig 467-et. A tavalyi jégverés miatt ennél valamivel kevesebbet kínált szolnoki Dofer, az idei nyolc százalékos áremeléssel viszont elérik az ULT árait és a remények szerint meg is fogják haladni.

Kiszámítható évek következnek

Bényei Illés megemlítette, mivel a 2017-es szerkezetátalakítási támogatások mértékét tavaly októberben rendeletben szabályozták, a termelők nyugodtan kezdhették el a gazdálkodási évet. Remélhetőleg a jelenlegi támogatás mértéke és a feltételrendszer is változatlan marad 2020-ig, ezzel előre tudnának tervezni a gazdák – mondta a Madosz elnöke.

Hozzátette: a 2020 utáni uniós közös agrárpolitika (kap) kereteinek kidolgozásával kapcsolatos kérdőíves konzultáció kitöltésében kimagaslóan teljesítettek a magyar dohánytermelők.