2024 február 28

Hol áll meg a forinterősödés?

Mivel rég nem látott szintekről beszélhetünk, át kell mennünk heti felbontású grafikonokra. Az euró-forint grafikonján 303-nál látszik a következő támasz, melynek letörése esetén 300-ig erősödhet a hazai fizetőeszköz. Utóbbi szint közelében már érdemes lehet elgondolkodni akár hosszabb távú devizavásárláson is, hiszen ez az érték már megütheti a jegybank ingerküszöbét is, elsőként szóbeli intervencióra számíthatunk.

A dollár-forint grafikonját szemlélve még régebbre vissza kell mennünk, hiszen 2014 év végén járt utoljára ilyen alacsony szinten a jegyzés. A 266-os támasz letörésre került, és a 200 hetes mozgóátlag alá került az árfolyam, ezt követően már csak 250-nél találunk említésre méltó szintet, ahol a 2014-es kitörés zajlott.

Addig lényegében nem található fontosabb támasz, így a következő hetekben folytatódhat a csökkenés, és elérhető lehet a jelzett támasz. Az RSI indikátor már erőteljes túladottságot mutat, azonban masszívabb trendek során előfordulhat, hogy akár hónapokig az extrém tartományban marad az indikátor, mielőtt valódi fordulat következik.