2024 április 18

Hamar pálcát törhetnek Paolo Gabriele felett

Két, egymástól különválasztott perben folytatódik Gabriele és Sciarpelletti bírósági tárgyalása – jelentette be Giuseppe Dalla Torre, a háromfős vatikáni bírói testület elnöke. A lopás minősített esetével vádolt Gabriele perének tárgyalása október 2-án folytatódik. A hét során további három tárgyalási nap lesz. Négy tárgyalási nap elég lesz, a Gabriele elleni bírósági per október 6-ra le is zárulhat – hangoztatta Dalla Torre az Ansa hírügynökség tudósítójának beszámolója szerint.

Az olasz sajtó máris „villámperről” beszél, azt kérdezve, elég lesz-e egy hét a Vatikánból kilopott bizalmas iratok ügyének tisztázására, Gabriele esetleges társainak vagy megbízóinak azonosítására.

Kedden kezdődik Gabriele meghallgatása. A bíróság a védelem által kért tanúkat idézi maga elé, közöttük Georg Gaensweint, XVI. Benedek pápa titkárát, a pápai lakosztályban dolgozó laikus nővérek egyikét, valamint a Gabrielét letartóztató és a komornyik vatikáni otthonában házkutatást tartó vatikáni csendőrség tagjait.

Egyelőre nem ismert, mikor folytatják a bűnpártolással vádolt Sciarpelletti ügyének tárgyalását.

A tárgyalás azért szombaton kezdődött, mivel a bírák a hét többi napján az olasz bíróságokon dolgoznak. A vatikáni per zárt ajtók mögött zajlik. Egyedül a L’Osservatore Romano szentszéki napilap, a Vatikáni Rádió, a nagyobb olasz és külföldi hírügynökségek tudósítói lehetnek jelen, valamint néhány sorsolással kiválasztott újságíró, összesen nyolcan.

Gabriele bizalmas dokumentumokat lopott el XVI. Benedek dolgozószobájából, melyeket átadott az olasz sajtónak. A vatikáni otthonában tartott házkutatás során találtak egy, XVI. Benedek nevére kiállított 100 ezer eurós csekket is, valamint értékes tárgyakat, amelyeket a pápának ajándékoztak a világ különböző részeiből.

Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Két hónapot töltött a vatikáni fogdában.

A vatikáni dokumentumokat közlő Gianluigi Nuzzo olasz újságíró szombaton Twitteren fejezte ki szolidaritását Gabrielével.