2023 december 03

Gyorsabban drágul az életünk, mint gondolták

Augusztushoz képest az élelmiszerek ára 0,4%-kal csökkentek, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,3%-os árcsökkenésének következménye. Szintén mérséklődött a liszt (3,8%), a száraztészta (2,1%) és a cukor (1,4%) ára. Drágult a sertéshús (2,7%), a párizsi, kolbász (2,4%), a baromfihús (1,2%), valamint a tej (1,0%). Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek ára átlagosan 0,2%-kal nőtt.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk (3,1%) drágultak, a dohányáruk esetében megemelt árrés következtében. A szezonváltás miatt, a ruházkodási cikkek körében szintén átlag feletti volt az áremelkedés (1,5%). Az egyéb cikkek is átlag felett drágultak (0,6%), ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek. Ezen belül a járműüzemanyagokért 1,5%-kal kellett többet fizetni. Kisebb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető a tartós fogyasztási cikkek (0,3%) és a szolgáltatások (0,2%) esetében. A háztartási energia ára alig nőtt az előző hónaphoz képest (0,1%).

Az előző év szeptemberéhez viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,7%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a sajt (8,6%), a tej (5,7%) és a sertéshús (5,6%) ára. Árcsökkenés következett be többek között a tojás (13,2%), a cukor (9,1%), a liszt (7,0%), valamint a csokoládé, kakaó (5,0%) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,9%-kal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (3,3%), ezen belül a víz-, a csatorna- és a szemétszállítás díja átlagosan mintegy 10%-kal csökkent, mialatt a helyi tömegközlekedés 4,9%-kal került többe. Az egyéb cikkek ára átlagosan nem változott, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,9%-kal csökkent. A ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 1,7%-kal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia esetében is árcsökkenés (8,1%) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10%-kal kellett kevesebbet fizetni 2012. augusztushoz képest.