2023 március 29

Garantiqa: kitartóan bővülnek a kezességvállalások

Eredményes év

A közlemény szerint a Garantiqa pénteken tartotta éves rendes közgyűlését. A többségi állami tulajdonú garanciaszervezet közgyűlése által elfogadott 2016. évi beszámoló szerint a társaság eredményes évet zárt, kezességvállalási tevékenysége jóval a tervezett szint felett alakult, sőt a fejlődési dinamika még a sikeres 2015-ös évét is felülmúlta.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A társaság tavaly 29 ezer kezességvállalási szerződést kötött, a kezességvállalási portfólió 2016 végén meghaladta a 443 milliárd forintot, ezzel 543 milliárd forintnyi hitel kkv-khoz jutását segítve elő.

Nem fizetnek osztalékot

A társaság tavalyi, 2,234 milliárd forint adózás előtti nyeresége a tervezett kereteken belül maradó költségek mellett a jelentősen fejlődő kezességvállalási tevékenységhez kötődő díjbevétel növekedésének, az értékpapírállomány-bővülés hozambevételi többletének és a tervezettnél mérsékeltebb beváltásoknak köszönhető.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A társaság alapszabálya szerint nem fizet osztalékot, a képződő nyereség a kezességvállalási tevékenység bővítésének fedezetét szolgálja. A közgyűlés elfogadta a 2017. évi üzleti tervet is, amely szerint tovább folytatódhat a kezességvállalási portfóliónak a kkv-hitelezés bővülését jelentősen meghaladó növekedése: a tervezett 101 milliárd forintos bővülés 23 százalékos növekedés.