2023 december 03

Forintosítás: kik lesznek a nyertesek és a vesztesek?

Kiemelte: így gyorsan akár 2700-2800 milliárd forint fennmaradt hitel átváltására kerülhet majd sor, amelyik pénzintézet megfelelő tőkével rendelkezik majd és felkészül a folyamatra, nagyot nyerhet – mondta Nagy Márton.

Erős verseny lesz

Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója az árazással kapcsolatban elmondta: komoly feladat lesz, hogy csak azok az ügyfelek kapjanak kedvezőbb kondíciót, felárat, akiknek kockázata ezt elbírja. Elmondta: a jövőben várhatóan megmozduló 2700-2800 milliárd mintegy 20 százaléka az Ersténél van jelenleg.

Nagy Márton a hazai bankrendszer jövőjével kapcsolatban úgy ítélte meg: a következő években lezajló összeolvadások, kivonulások és a szerves fejlődés révén mindössze 5 nagybank lesz a magyar piacon, emellett egy erős és nagy takarékszövetkezeti szektorral is számolni kell. Utalt arra is, hogy a bankrendszer átalakulását idézi elő a hitelintézetek között kibontakozó, várhatóan igen erőteljes ár-, azaz kamatverseny is.

Ahogy a bankok látják

Soltész Gergő, az FHB vezérigazgatója szerint egyre több jelzáloghitelt nyújtanak a bankok, ez azt jelzi, hogy komoly verseny kezd kialakulni a pénzintézetek között. A bankok a végtörlesztés és a növekedési hitelprogram I. pillérje során már megtapasztalhatták az élesedő versenyt, hogy milyen az, amikor egymás elől viszik el a leendő partnereket, ez várhatóan a devizahitelek forintosítása során is lezajlik majd.

Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint a mostani szabályozási környezetben a jelzáloghitelezés lényegében fedezetlen hitelek nyújtásának számít. Ha a jelzálogul szolgáló ingatlanok eladási moratóriumát feloldják, akkor újra vonzó lehet a jelzáloghitelezés az országban – emelte ki.