Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Fordulat a piacon? Most éri meg bevásárolni

Részvények

Úgy tűnik, az egyre növekvő geopolitikai feszültségek – mint Észak-Korea atombomba fejlesztése, a Közel-Keleten tartósan fennálló krízis, vagy a szokványosnak véletlenül sem mondható amerikai elnök – jelenleg semmilyen hatást nem gyakorolnak a részvénypiacokra. Ezt mutatja legalábbis, hogy a VIX index (közismertebb nevén félelem index), ami alapvetően a piac várható változékonyságát jelzi az elkövetkező 30 napra, szinte semmilyen kilengést nem mutat.

„Tehát továbbra is a kedvező – főként európai – növekedési kilátások mozgatják a tőzsdéket, így az előttünk álló hónapokra továbbra is a részvényeszközök felülsúlyozást javasoljuk a befektetők számára, az esetleges tőzsdei korrekciókat pedig vételre érdemes kihasználni” – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A hazai részvényekkel kepcsolatban is indokolt az optimizmus vagyunk, hiszen az elmúlt két év ralija után idén is folytatódik a BUX emelkedése. Igaz, olyan kiugró teljesítményre, mint tavaly vagy azt megelőzően – amikor évente közel 40 százalékos növekedést produkált a hazai tőzsde -, már nem számíthatunk. Az év eleje óta már több mint 10 százalékot emelkedő hazai tőzsdeindex szárnyalása azonban a kedvező növekedési kilátások miatt a következő hónapokban is folytatódhat.

„A magyar piac a régiós parkettekhez képest olcsónak mondható: az OTP számára a régió pozitív növekedési kilátásai és egy esetleges akvizíció további lendületet adhat, a MOL esetében pedig a jelenlegi 50 dollár körüli olajár is stabil profitabilitást jelent a magas finomítói marzsok miatt, a további olajár-emelkedés pedig tovább javíthatja a profitabilitást” – tette hozzá a befektetési szakember.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Devizák

A világ két legfontosabb devizájának párharcában komoly fordulat történt: az amerikai dollár 2-2,5 éves erősödése után az európai deviza ismét visszapattant. Ennek oka, hogy bár mindkét jegybank a szigorítás irányába mozdul, más-más menetrend szerint haladnak.

Amerikában a Fed a kamatemelést követően várhatóan ősszel kezdi majd meg a piacokon a likviditás csökkentését, miközben az Európai Központi Banknál csupán a kötvényvásárlási program csökkentése után kerülhet sor kamatemelésre.

Ez utóbbi esetében tehát a befektetők jelenleg meglehetősen túlárazták a szigorítást, rövid távon ezért korrekcióra, a dollár újbóli erősödésére lehet számítani.

A forint jelenleg kifejezetten erős árfolyamát leginkább az rengetheti meg, hogy a nemzetközi szinten szigorítás irányába mozduló jegybankokkal ellentétben a Magyar Nemzeti Bank még jó ideig tartani fogja az alacsony kamatszintet, és a 3 havi betétállomány szűkítésével tovább lazíthat politikáján. Ez a globális iránnyal szembe menő monetáris politika átmenetileg gyengítheti a hazai fizetőeszközt, így a következő időszakban az euró újra elérheti a 310 forint feletti szinteket.

Kötvények

A várt jegybanki szigorítások miatt enyhe hozamemelkedés történt az európai kötvénypiacon, Amerikában azonban még a kamatemelés sem tudta érdemben kimozdítani a hosszú hozamokat. Hazai szinten a rövid futamidejű kötvények esetében gyakorlatilag eltűnt a hozam, ezért a befektetők az egyre hosszabb futamidejű állampapírok felé fordulnak.

A nagy jegybankok folytatódó szigorítása miatt a kötvénypiacok kilátása továbbra sem kedvező, miközben a magyar kötvénypiacot továbbra is támogatja az MNB politikája, de érdemi, a korábbi évekre jellemző felértékelődési potenciál nincs a hazai kötvényekben.

Nyersanyagok

„A nyersanyagok esetében egyelőre nem látható a világgazdaság növekedésének pozitív hatása. Mindez fokozottan igaz az olajpiacra, hiszen a tartósan mélyben tartózkodó olajár év eleje óta további 10 százalékot esett. A dollár gyengülése hagyományosan jó hír az olajpiac számára, amelyet jelenleg az OPEC és az amerikai palaolaj-kitermelők harca tart nyomás alatt. Az elmúlt időszakban az olajpiacon a negatív hírek domináltak, a következő hónapokban azonban a kereslet bővülésével párhuzamosan emelkedhet az olaj árfolyama. Az ipari fémek számára szintén jó hír a világgazdaság, és elsősorban a kínai gazdaság vártnál jobb növekedése” – mondta el Kovács Mátyás.