2024 április 22

Folytatódik Tóásó ügye

Marcelo Soza ügyész közölte, hogy e hét pénteken hallgatják meg azt a 12 személyt, akik közül kiválasztják az ügyben eljáró öttagú bírói tanács három ülnökét a két – már kijelölt – hivatásos bíró mellé.

A La Razón című bolíviai napilap augusztus első felében számolt be arról, hogy – a bolíviai belügyminisztérium kérésének eleget téve – visszaadta megbízatását az ügyben addig eljáró három ülnök. Előzőleg a két hivatásos bírót mentették fel, megüresedett helyüket azóta már betöltötték.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott a hatályos bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.