2024 július 25

Feltörekvő piacokon nyomul az AXA

A cégóriás a tervek szerint március végén, helyi partnerével együtt, tőkeemelés útján, közelebbről nem meghatározott nagyságú tulajdonrészt szerez az abu-dzabi székhelyű Zöld Félhold biztosítóban (GCIC).

A fiatal, hat éve alapított arab biztosító évről évre kisebb veszteséget termel – tavaly átszámítva 920 ezer euró (285 millió forint) volt az egész éves mínusz -, miközben a bevételei nőnek, részvényeinek értéke pedig alig több mint egy év alatt megháromszorozódott.

A GCIC fő profilja az egészség- és életbiztosítás. Az Egyesült Arab Emírségeken belül a két legnagyobb emírségből Abu-Dzabiban már 2005-ben bevezették a kötelező egészségbiztosítási rendszert, Dubajban most vezetik be. Ez jelentős növekedési potenciál a biztosítótársaságoknak a szakértők szerint.

Az AXA a múlt héten közölte: a kínai és a kolumbiai érdekeltségek megszerzése után folytatja a terjeszkedést a feltörekvő piacokon. A csoport 2013-ban 14 százalékkal növelte egész évi adózott eredményét, és 13 százalékkal több osztalékot fizetett. A profitnak kevesebb mint negyede származott a francia piacról.