Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Felemészti Kínát az infláció

Egy másik okként a szintén múlt havi üzemanyagár-emelkedést említik.

A szakemberek úgy vélik, a trend halványulóban van, az időjárás enyhül, az élelmiszer-kínálat előbb-utóbb nőni fog, ezért márciusra már alacsonyabb inflációval számolnak.

A most folyó kínai parlamenti ülésszak nyitónapján elhangzott kormánybeszámolóban 2013-ra 3,5 százalék körül határozták meg az infláció várható mértékét, míg tavaly a 4 százalékot éppen el nem érő volt a cél. A tényleges infláció 2012-ben átlagosan 2,62 százalékos volt.

Az idei év első két hónapjában az ipari termelés 9,9 százalékos növekedést produkált az előző év azonos időszakához képest, némileg alatta maradt a várakozásoknak. A szerényebb bővülés a gazdaság helyreállásának lassabb ütemére utal, s arra, hogy még mindig sok a bizonytalanság – vélik makrogazdasági elemzők.

A fogyasztás január és február hónapban 12,3 százalékkal nőtt, ami szintén elmaradt az előzetesen becsült 15 százalék körüli mértéktől. Az állóeszköz-beruházások – a növekedés meghatározó elemeiként – ugyanakkor a várakozást meghaladva 21,2 százalékkal növekedtek 2011 első két hónapjához képest.

A statisztikai hivatal azért közölte a két hónap fontosabb makrogazdasági adatait összevontan, mert a kínai holdújévhez kapcsolódó munkaszüneti időszakban egyes termelő üzemek, szolgáltató és kereskedelmi egységek két hétre is bezártak.

A pénteken nyilvánosságra hozott külkereskedelmi adatokból az derült ki, hogy az export 21,8 százalékkal bővült, míg az import számai több mint egy év legmeredekebb – 15,2 százalékos – visszaesését mutatták. A kereskedelmi többlet 15 milliárd dollár fölött volt. Az importadatokat befolyásolta az erősebb amerikai valuta és a csökkenő árak, továbbá az ünnepek előtti készletezés.

A világ második legnagyobb gazdasága 2012-ben a megelőző 13 év legalacsonyabb – 7,8 százalékos – mértékű növekedését teljesítette. 2011-ben 9,3 százalékkal, 2010-ben pedig 10,3 százalékkal nőtt a kínai GDP éves szinten. Peking 2013-ra 7,5 százalék körüli gazdasági növekedést irányzott elő.