2023 március 31

Felemás adatokat produkál Ázsia

Meggyőzően teljesítenek

Szakértők szerint Kína behozatalának és kivitelének növekedése azt jelzi, hogy az ázsiai ország gazdasága továbbra is felülteljesít az alapkamat többszöri emelése és az ingatlanpiac lehűtésére hozott kormányzati intézkedések ellenére, továbbá a globális keresletnövekedés hatására.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

A kínai vámigazgatóság (GAC) csütörtökön azt közölte, hogy az export 8,7 százalékkal nőtt májusban az áprilisi 8 százalék után éves összevetésben. A szakértők szerényebb, 7 százalékos növekedést vártak a múlt hónapra. Az import az áprilisi 11,9 százalékos emelkedés után májusban még nagyobb ütemben, 14,8 százalékkal bővült, lényegesen felülmúlta a szakértők által becsült 8,5 százalékos növekedést. Májusban 40,81 milliárd dollár kínai külkereskedelmi többlet alakult ki.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ez kisebb a szakértők várakozásának az átlagában szerepelt 46,32 milliárd dollárnál, de nagyobb az áprilisi 38,05 milliárd dolláros többletnél. Kínának 22 milliárd dollár külkereskedelmi többlete volt az Egyesült Államokkal szemben májusban, míg áprilisban 21,34 milliárd dollár. Kína exportja tavaly 7,7 százalékkal, az importja pedig 5,5 százalékkal csökkent. Kína külkereskedelmében így 509,96 milliárd dollár többlet alakult ki 2016-ban.

Meglepően alacsony a növekedés

Az idei első negyedévben a vártnál jóval szerényebben nőtt a japán hazai össztermék (GDP) éves összevetésben – derült ki a japán kormány csütörtökön közzétett adataiból. A közel három hete ismertetett előzetes adat még arról szólt, hogy a gazdaság 2,2 százalékkal nőtt. A kormány csütörtökön ismertetett jelentése szerint a növekedés azonban jóval kisebb, 1 százalék volt.

A GDP ezzel már az ötödik egymást követő negyedévben nőtt, elsősorban az export és a lakossági fogyasztás bővülésének hatására. Elemzők az idei első negyedévre nagyobb, 2,4 százalékos gazdasági növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévi 1,4 százalékos növekedés után.

Elmaradnak a számok

A március végén lezárt három hónapban a GDP 0,3 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, szerényebben a kormány néhány hete ismertetett becslésében szerepelt 0,5 százaléknál. A tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

A japán GDP mintegy 60 százalékát kitevő lakossági fogyasztás a becsült 0,4 százaléknál szerényebben, 0,3 százalékkal nőtt. Összességében a hazai kereslet 0,1 százalékponttal erősítette a GDP-t a korábban becsült 0,4 százalékpont helyett.