Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Fékeződött az olasz infláció

Lassuló infláció

Az előrejelzésekkel összhangban júliusban 1,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban a júniusi 1,2 százalék után. A júliusi inflációs adat idén a második legalacsonyabb a januári 1,0 százalék után.

Az áprilisban mért 1,9 százalékos infláció pedig 2013 februárja óta a legmagasabb érték Olaszországban. Az előző havihoz képest az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júliusban, míg júniusban 0,1 százalékkal estek az árak az előző hónaphoz képest.

Rossz helyzetben a gazdaság

Az olasz statisztikai hivatal közleménye szerint az európai uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten az 1,9 százalékos visszaesést valószínűsítő elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben csökkent, éves szinten pedig szintén az elemzői előrejelzésekkel megegyező 1,2 százalékkal emelkedett.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az olasz kormány az idén 1,1 százalékos gazdasági növekedésre számít a tavalyi 0,9 százalékos, és a tavalyelőtti 0,8 százalékos bővülés után. Az olasz gazdaság növekedési üteme az egyik leggyengébb az euróövezetben.

Spanyolországban stagnál

Spanyolországban stagnált a fogyasztói árak emelkedésének üteme júniusban a spanyol statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint.

Az előrejelzéseknek megfelelően, júliusban 1,5 százalékkal álltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál a júniusi 1,5 százalék után. A júliusi és júniusi ütem 2016 novembere óta a legalacsonyabb adat. Az év hetedik hónapjában az előző havihoz képest 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Spanyolországban az előző havi stagnálás után, a várakozás is ez volt.

A spanyol statisztikai hivatal közleményében az szerepelt, hogy az európai uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát biztosító harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten az 1,2 százalékos csökkenést valószínűsítő elemzői várakozásoknak megfelelően alakult, éves szinten pedig szintén az előzetes elemzői előrejelzésekkel megegyezően, 1,7 százalékkal emelkedett.