2023 január 29

Fagykár tizedelte meg a hazai meggyeseket

Óriási lett a kár

A legbővebben termő, a hazai meggytermés 60 százalékát adó Északkelet-magyarországi régióban a termésnek mintegy fele elfagyott, így a tavalyinál magasabb lesz a meggy felvásárlási ára. Az MKSZN a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva ezért egységes ármegállapodást szorgalmaz a termelők és a feldolgozók között.

Pest megye déli részén, különösen Ceglédbercelen és Dánszentmiklóson szinte totális volt a fagykár; legfeljebb a fák koronáin maradtak meg a virágok. Van olyan gazdaság, ahol a 60 hektáros meggyesen jó, ha 60 kilogramm gyümölcs megmarad – írták.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Túl alacsony az ár

Apostol János, az MKSZN szakértője a közleményben kifejtette, hogy a németországi feldolgozók képviselői járják az országot, ezután döntenek az árakról. A nagyobb termesztők véleménye, hogy kilónként 200 forint alatt nem szabad eladni a meggyet, miután a részleges fagykár miatt az önköltség is nőtt. A meggytermelőknek évek óta nehézséget jelentenek az alacsony felvásárlási árak.

“A gazdák ugyanis hiába állítják elő a kiváló minőséget, a feldolgozók a különféle lobbitevékenységek következtében a meggyet mégis olyan alacsony áron vásárolják meg, amely a termelőket gyakorlatilag évről évre ellehetetleníti” – írták.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Vannak jó példák

Felidézték, hogy a szervezet már két éve kezdeményezi az együttműködést, hiszen “családok megélhetése függ attól, hogy születik-e egységes ármegállapodás a két fél között”.

Az idei Cseresznye- és meggytanácskozáson sem született meg a konszenzus, pedig külföldön létezik már erre jó gyakorlat: a franciáknál a feldolgozók és termelők közösen végeznek termésbecslést, és állapítanak meg fix felvásárlási árat, amellyel önmaguk szabályozzák a folyamatot.

“Pontosan ezért kérte fel a minisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy dolgozzon ki egy ehhez hasonlóan jól működő rendszert” – mondta a közlemény szerint Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.