Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Ez nem a tőzsdék negyedéve

A londoni gazdasági napilap kimutatta, hogy a tőzsdéken forgó részvényállomány globálisan számolt piaci tőkeértéke a harmadik negyedévben több mint tízezer milliárd dollárral zuhant; ilyen negyedéves veszteségre 2011 óta nem volt példa.

A nagy indexek is megzuhantak

A legnagyobb feltörekvő piacok tőzsdei teljesítményét mérő, piaci tőkeérték-súlyozással számolt FTSE Emerging Index 21 százalékkal gyengült ebben a negyedévben, ami szintén 2011 óta nem mért negyedéves veszteség, és az ötödik legrosszabb teljesítmény az ezredforduló óta eltelt másfél évtizedben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A széles merítésű amerikai S&P 500-as tőzsdeindex 8,7 százalékot esett a szeptemberrel záruló három hónapban, ami 2011 harmadik negyedéve óta a legnagyobb visszaesés.

Az gyorsjelentési szezontól sem várnak sok jót

A Financial Times által idézett piaci elemzők a két hét múlva kezdődő negyedéves amerikai vállalati eredménybeszámoló-szezontól sem várnak túl sok jót. A várakozások átlaga szerint az amerikai vállalati szektor eredménye éves összevetésben 4,6 százalékkal, a forgalom 3,3 százalékkal csökkenhetett a harmadik negyedévben.

A befektetési banki szektor által a vállalati egyesülésekből és felvásárlásokból (M&A), az érték- és adósságpiaci műveletekből, valamint a szindikált hitelezésből beszedett díjak összege 16,5 milliárd dollár volt ebben a negyedben, a legalacsonyabb a 2011 negyedik negyedévében – az euróövezeti adósságválság akkori mélypontján – számlázott 16,3 milliárd dolláros díjösszeg óta.

A Fed is tehet erről

A Financial Timesnak nyilatkozó piaci szakértők szerint ha nem is a közvetlen oka, de mindenképpen a katalizátora volt a piaci felfordulásnak az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve monetáris szigorításával kapcsolatos várakozás.

Jóllehet a Fed szeptemberben végül is nem jelentett be kamatemelést, a Pimco globális alapkezelő egyik piaci stratégája a londoni gazdasági lapnak azonban elmondta, hogy a piac „tipikus pavlovi reflexként a puszta gondolatra is megremegett”, és ez igen jelentős eseményláncolatot indított el, ami végigsöpört az egész világon.