2024 július 23

Ez az, ami felrázhatná Oroszországot

„Ha túl akarjuk élni az Oroszország ellen indított hadjáratot, akkor a gazdaság modernizálását elősegítő belföldi hitelezési rendszert kell létrehoznunk. Ehhez először is az államigazgatás minőségén és hatékonyságán kell javítanunk” – fejtette ki Szergej Glazjev Moszkvában az „Orosz Ipar Modernizálása: Fejlesztési Prioritások” címmel rendezett konferencián.

„Az európai országok és az Egyesült Államok a szankciókkal világosan az értésünkre adták, hogy többé nem támaszkodhatunk külföldi beruházásokra, így az állam maradt az egyetlen forrás, ami biztosíthatja a gazdaságnak a növekedéshez szükséges forrásokat. Az állam azonban jelenleg csak a költségvetési politikának szenteli minden figyelmét és azt is kártékony módon teszi, mivel több pénzt von el a gazdaságból, mint amennyit bele pumpál” – mondta az elnöki tanácsadó.

„Ha úgy folytatjuk tovább a nyugati gazdaságok hitelezését, ahogy eddig tettük (Oroszország nettó nettó donornak számít, összesen több, mint ezer milliárd dollár hitelt helyezett már ki külföldön), akkor nem fogjuk tudni megoldani saját gazdaságunk modernizálását. Sőt, még a jelenlegi életszínvonalat sem leszünk képesek fenntartani, az ország védelméről nem is beszélve. Létfontosságú lenne, hogy egy belső hitelezési rendszert hozzunk létre, mégpedig nagyon hamar” – fogalmazott Szergej Glazjev elnöki tanácsadó a moszkvai konferencián, hangsúlyozta, hogy korlátozni kellene a tőkeexportot Oroszországból.