2024 május 23

Erősen növekvő forgalomban esett a BUX a héten

Hétfőn rendkívül alacsony forgalom mellett, nagyjából a nyitó utáni árfolyamszinteken zárt a magyar börze. Egyedül a Richter tudott jelentősebben pozitív irányba elmozdulni.

Kedden az európai tőzsdék a pozitív tartományban mozogtak, illetve zártak. A nemzetközi hatások miatt több mint 160 ponttal emelkedett a BUX is, piacmozgató hazai hír nem érkezett.

Szerdán érkezett a hír arról, hogy közeledik az amerikai költségvetésről a megállapodás, ami gyorsan pluszba „taszította” a tengerentúli és a nyugat-európai piacokat. A magyar piac azonban nem tudta kivenni részét az emelkedésből, másfél százalékos mínuszban zárt. A magyar indexet főleg a Mol húzta le, de az OTP-n kívül jóformán minden papír mínuszban végzett.

Csütörtökön az amerikai költségvetési patthelyzet szerda esti rendezése miatt inkább pozitív hangulatú kereskedésre lehetett számítani, de a lendület végül nem jött át Európába. A magyar tőzsdén sem volt érdemleges elmozdulás, a BUX 26 pontos pluszban zárt.

Pénteken az Egis emelkedett legjobban, miután egy alap több mint 5 százalékot szerzett a papírjaiból. Végül elfogadható forgalom mellett enyhén emelkedett a BUX.

Az Egis árfolyama egy hét alatt 0,11 százalékkal, 30 forinttal 27 860 forintra nőtt.

A Richter-részvények 0,02 százalékkal gyengültek, 4099 forinton zárták a hetet.

A Mol árfolyama 2,18 százalékkal 14 830 forintra esett. Az olajipari részvény gyengülését az INA körüli bizonytalanság határozta meg ezen a héten is.

Az OTP-részvények a múlt héten 0,57 százalékkal emelkedtek, 4385 forintot értek pénteken záráskor. Ez a papír teljesített legjobban a héten.

A Magyar Telekom papírok ára 1,02 százalékkal 291 forintra esett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,50 százalékkal, 17,32 ponttal 1173,49 pontra emelkedett.