2024 április 19

Elmarad a X. Tojás fesztivál

Kovácsné Töreki Katalin, a fesztiválszervező helyi Tojás Kézműves Egyesület elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta, nem érti, miért nem biztosította a város a korábbi helyszínt, hiszen komoly bevételt jelentett minden évben a ma már Siófok legnagyobb rendezvényének számító fesztivál a helyi szolgáltatóknak, és az idegenforgalmi adók révén az önkormányzatnak is.

A 18 millió forintos költségvetésű, több mint tízezer embert vonzó, háromnapos rendezvényt Siófok 5 millió forinttal, marketing munkával, és térítésmentes helyszín biztosításával is támogatta, de a szervezők nem tudták felvállalni, hogy a részben módosult helyszín miatt a vásározóknak csak egyharmada kerülhessen a fesztivál központjába. „A fellépők költségeit az önkormányzati és szponzori támogatás mellett a vásározók által fizetett bérleti díjból kell és lehet fedezni, a mára igen rangossá vált fesztivál színvonalából pedig nem engedhetünk” – fogalmazott a főszervező. Hozzátette, a döntéshez az is hozzájárult, hogy az eddigieknél szigorúbb, államilag szabályozott biztonsági előírásokat vezettek be, továbbá az önkormányzat egy új határozatával egységes megjelenést követelt a vásározóktól, aminek pluszköltsége ellehetetlenítette a rendezvény megtartását.

Siófok közleményben tudatta az MTI-vel, hogy sajnálattal fogadta a döntést, hiszen az idén is támogatási szerződésben vállalta, hogy segíti a rendezvényt 6,5 millió forinttal, és egyéb módon, ami jóval több, mint amit a saját nagyrendezvényeinek szokott nyújtani. A város több helyszínt is felajánlott a fesztivál területének kiegészítéséhez, de a szervezők számára egyik sem volt megfelelő – tették hozzá.