2024 június 24

Már a hazai milliomosok szájíze is keserű: ennyit ver rájuk a vagyonos elit

Nemcsak a társadalmon belül nyílik egyre inkább a vagyoni olló, immár a szuper­gazdagokon belül is látható, hogy a leggazdagabbak 20 százalékának a pénze sokkal gyorsabban gyarapszik, mint a „sima” magyar dollármilliomosoké – hívja fel a figyelmet a megdöbbentő tényre a Blochamps Capital.

Az infláció nemcsak az átlagemberek körében, de még a hazai dollármilliomosoknál is új rendet vágott, szerényebb lett a gazdagok utánpótlása – kommentálta a hazai vagyonkezelési piac vezető elemző cége, a Blochamps Capital által összegyűjtött privátbanki adatokat Karagich István ügyvezető. Egy év alatt nagyjából 5 százalékkal, 2000-rel, 46 ezerre csökkenhet a hazai szolgáltatók által kezelt privátbanki számlák száma, mivel kérdéses mennyi új vagyonos érkezik a privátbanki piacra a prémium szegmensből az elmúlt év szegmensigazításai után.

A vagyonnövekedés ellenfelei: Infláció, recesszió, spekuláció

A kétség okai között a Blochamps az infláció önmagában is vagyonpusztító hatása mellett a korábbi évekhez képest számottevően megnehezülő befektetési környezetet, az emelkedő belépési limiteket, illetve a vagyonosok portfóliószerkezetét is okolja. Sokan megégették magukat például a 2019-ben befektetési csodaként ünnepelt Magyar Állampapír Plusszal, mivel aki nem szállt ki időben a papírból tetemes reálhozam csökkenést volt kénytelen benyelni – emlékeztet a cég ügyvezetője, hozzátéve, hogy azok, akik kicsit mohóbban még spekuláltak is és az állampapír fedezetre lombard hitelt is vettek fel, összességében rá is fizettek az ügyletre, tetemes mínuszba is kerültek. Az alapvető muníciója azonban a prémium szegmens irányából a friss vagyonosoknak mindig is a sikeres kkv tulajdonosok köre volt, márpedig az elmúlt évek ennek a csoportnak több tízezres körétől tolták távolabbra a vagyoni szintlépés idejét.

A leggazdagabbak a válságon is nagyot szakítottak

Ennek ellenére a privátbanki számlákon kezelt vagyon 6 százalékot meghaladó mértékben, 7400 milliárd forint fölé emelkedett 2022-ben. Ez azonban döntően nem a kisebb vagyonosok megtollasodásának, sokkal inkább a szupergazdagok befektetéseinek exponenciális növekedésének tudható be. A 8 millió feletti prémium, a 30 millió feletti affluens, illetve a 100 millió feletti privátbanki szegmensekben lévő ügyfelek átlagos vagyona ügyfélszámlánként 10, 50 és 150 milliós, ez együttesen 650.000 ügyfél 15 ezer milliárd forintnyi befektetését jelenti. Érdemes kiemelni a mindössze ennek a körnek az 1 százalékát kitevő magyarországi milliárdosok zsebében koncentrálódik a teljes hazai privátbanki vagyon több, mint 50 százaléka.

De még a szupergazdagok között is hihetetlen a koncentráció, nem függetlenül a számos iparágban és a gazdaság egészében látható vállalkozói erőközpontosításoktól. Az elmúlt 3 évben 2020 és 2022 között a legkisebb, 1 millió dolláros (400 millió forintos) vagyonnal rendelkezők számának növekedése ugyan még lépést tudott tartani a 100 millió dollár (4 milliárd forint) feletti vagyonnal bíró ügyfelek számának emelkedési ütemével, az előttünk álló 3 évben viszont a legalább 4 milliárdos vagyonnal bíró hazai hipergazdagok száma legalább negyedével fog nőni a Blochamps prognózisa szerint, miközben a vagyoni elitbe frissen belépők számának emelkedése alig éri majd el a 10 százalékot. A következő három évben a jelenlegi négyről hétre nőhet a magyarországi dollármilliárdos (400 milliárd forintot meghaladó) vagyonnal bíró polgártársaink száma.

Borítókép forrása: Shutterstock