2024 július 13

Hova, hogyan, mennyiért? Így utaztunk idén nyáron

Minden nyárnak megvannak a maga utazási trendjei, felkapott úti céljai. Az utóbbi években azonban számos váratlan dolog is hatással volt nyaralási lehetőségeinkre. A 2020-21-es években a koronavírus-járvány húzta keresztül számításainkat, az elmúlt két nyár tervei pedig a hatalmas infláció és a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt váltak bizonytalanná. A Genertel Biztosító 2023-as adataiból csemegézve felderítettük, mi jellemezte az idei év hazai főszezonját.

TOP 3 kedvenc úti célunk

Úgy tűnik, az elmúlt évek bezártsággal teli időszakai után, még az általános drágulás mellett is ismét megindult az utazási kedv. A HotelTechRiport cikke szerint Európában 20%-os növekedést jósoltak az idei évre turisztikai szempontból, ami a járvány előtti állapot elérését jelenti a szektornak. A RateGain adatai szerint idén június és augusztus között Portugáliába, Spanyolországba és Olaszországba vásároltak legtöbben repülőjegyet európai desztináció esetén.

Na de mi a helyzet itthon? Az idei nyáron a Genertelnél utasbiztosítást kötő ügyfelek közel fele Horvátországot választotta nyaralása helyszínéül. Nem meglepő, hisz Horvátország mindig örökzöld úti cél volt a magyarok körében, úgy látszik, ez a desztináció továbbra sem vesztett népszerűségéből.

A dobogó második helyén Olaszország áll, ahova az ügyfelek 16%-a utazott idén, ezt követte Ausztria, ahol 6,5% töltötte el nyaralását. A népszerűségi lista magyar szomszédjainkkal folytatódik, úgy látszik, idén az autóval egyszerűen, viszonylag gyorsan megközelíthető úti célok vonzották a magyar turisták jelentős részét.

Erre erősít rá a következő statisztika is: a Genertel utasbiztosítást választó ügyfelek több mint 80%-a autóval vágott neki a nyaralásnak.

1 hét a tengerparton

Míg év elején a 3-4 napos kiruccanások voltak többségében, nyáron ennél hosszabb kikapcsolódásra vágytunk, átlagosan 7 napra utaztak el a Generteles ügyfelek. A legnépszerűbb úti célokat látva nem meglepő, hogy idén is a tengerparti nyaralások vitték a pálmát.

Jellemzően 3 fő utazott együtt a biztosítottak száma alapján.

nyár

Nem a biztosításon spórolunk

Amellett, hogy külföldi utazásaink során az egyik legkisebb költség az utasbiztosítás, még így is a legjobb ajánlatokat vadásszuk. A legtöbb biztosító nyáron különböző mértékű kedvezményeket szokott biztosítani, így nem kell a legolcsóbb megoldást választanunk, mégis kedvező áron juthatunk nagyobb biztosítási védelemhez. A Genertelnél sem volt ez másképp, a népszerű nyári célországok többségére 30% díjkedvezményt adtak.

Ügyfeleik többsége a legnagyobb – Extra – biztosítási csomagot választotta így tengerparti nyaralásához, biztosítottanként átlagosan 7 napra 4.000 Ft alatt tudhatták teljes biztonságban magukat nyári pihenésük alatt.

Mikor jött jól a biztosítás?

Bár senki sem szeret arra gondolni, milyen problémák gördülhetnek az utunkba idilli nyaralásunk közben, sajnos bárkivel történhetnek váratlan események. Idén elenyésző mennyiségben jelentettek kárt a Genertel ügyfelei utazásaik kapcsán, pár esetben mégis szükség volt a segítségükre.

Utasbiztosítási kárt bejelentő ügyfeleik több mint 2/3-a az utazás közben szorult orvosi vagy sürgős fogászati ellátásra, 1/5-üknek pedig poggyászlopás vagy -rablás miatt volt szükségük szolgáltatásukra.

Nemcsak hazánkban a fentiek a vezető bejelentett károk utasbiztosítás esetén. A nagy-britanniai GoSkippy egyik cikkéből kiderül, hogy általános jelenségről van szó. Az ő adataik szerint a három leggyakoribb biztosítási kár közé a sürgősségi egészségügyi ellátás igénybevétele, a poggyászeltűnés vagy -késedelem, valamint járatkésés tartozik utasbiztosítás esetén.

Összefoglaló

Az elmúlt években a turizmust érintő viszontagságok után az idei évben ismét a szektor felfutásának lehetünk tanúi. Idén nyáron a magyar utazók főként az autóval egyszerűen megközelíthető, tengerparti helyszíneket választották, Horvátország pedig még mindig kitörő népszerűségnek örvend. A hazai és a nemzetközi adatok is arra engednek következtetni, hogy a sürgősségi egészségügyi ellátás és a poggyászt érintő problémák a vezető károkok utasbiztosítás esetén. Bár legtöbbször szerencsére nincs szükség az utasbiztosítás nyújtotta szolgáltatások igénybevételére, vannak esetek, amikor jól jön az extra védelem.