2024 július 14

Egyre több magyar cég használ mesterséges intelligenciát

A magyar cégek 20 százaléka már alkalmaz, 18 százaléka pedig két éven belül tervez bevezetni mesterséges intelligencián (MI) alapuló megoldásokat, 29 százalék még nem foglalkozik aktívan a kérdéssel – közölte nemzetközi kutatásának eredményei alapján az EY szerdán az MTI-vel.

Az EY 53 államban, köztük Magyarországon 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készítette felmérését. Megállapították, hogy a megkérdezettek többsége már nekilátott vagy tervezi, hogy ellenőrzi bevezetés előtt a kiválasztott MI-megoldásokat, bevonja a felsővezetőket a folyamatba, útmutatót dolgoz ki az alkalmazottak számára, és felhasználási szabályokat vezet be az adatvédelmi kockázatok enyhítésére. Az etikus használat irányelveinek meghatározása is elkészült vagy egyeztetés alatt van már a válaszadók csaknem kétharmadánál. A közlemény idézte Farkas Ádámot, az EY felelős üzleti működéssel kapcsolatos szolgáltatásait vezető partnerét, aki azt mondta: a mesterséges intelligencia alkalmazása óriási potenciált jelent a magyar cégek számára.

Azok a vállalatok, amelyek még nem dolgozták ki az MI-stratégiájukat, és nem kezdtek bele a megvalósításába, nagyon gyorsan hatalmas lemaradásba kerülhetnek. A szakember hozzátette, hogy a bevezetést elkapkodni ennek ellenére sem érdemes, hiszen a megbízható alkalmazás érdekében fontos figyelembe venni az etikai szempontokat, különösen a magánélet védelmét és az adatbiztonságot. A fejlesztéseknek ráadásul meg kell felelniük az etikai irányelveknek és a folyamatosan változó jogszabályoknak is.