2024 február 29

Egyre több készpénzt nyomtatnak a németek

Havi hat százalékos növekedés

Carl-Ludwig Thiele, a Bundesbank igazgatóságának tagja a Tagesspiegel című napilap hétfői számában megjelent interjúban elmondta, hogy az elmúlt években évi 6 százalékkal nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya, miközben a kártyahasználat is gyorsan nő.

A készpénz fele Németországon és az euróövezeten kívülre kerül, mert a puha valutájú és magas inflációjú országokban a lakosság az értékmegőrzés eszközeként szívesen fordul a stabil euró felé.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Folytatódik a tendencia

Egyre több eurót tartanak készpénzben a német pénzintézetek is. Az utóbbi két évben 10 milliárd euróval nőtt a bankok trezorjaiban tárolt készpénz állománya, és a tendencia várhatóan folytatódik – mondta Thiele.

A bankok ugyanis egyre kevesebb pénzt helyeznek el az Európai Központi Bankban, hogy elkerüljék az EKB negatív kamatait. Az EKB jelenleg 0,4 százalék büntetőkamatot számít fel a kereskedelmi bankok betétei után, abból a megfontolásból, hogy a konjunktúra élénkítése érdekében ösztönözze a vállalati és lakossági hitelezést. A készpénz tartása sincs ingyen, tároló-helyiségről kell gondoskodni, továbbá meg kell fizetni a szállítási és a biztosítási költségeket.