Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Egyre nyomasztóbbak az ukrán helyzetről szóló jelentések

Az ukrán hazai össztermék (GDP) a második negyedévben 4,7 százalékkal, az első negyedévben 1,1 százalékkal hanyatlott. A 12 elemző úgy vélte, hogy idén 7,8 százalékkal zsugorodik az ukrán gazdaság, ami jóval borúlátóbb várakozást tükröz a júniusi felmérés átlagában szerepelt 5 százalékos gazdasági visszaeséshez képest.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 6,5 százalékos, a Világbank 8 százalékos visszaesést jósol az idei évre. Ukrajnában az augusztusi ipari termeléscsökkenés 21,4 százalékra nőtt éves összevetésben a júliusi 12,1 százalék és a júniusi 5 százalékos zsugorodás után. A szakértők szeptemberre 19 százalékos ipari termeléscsökkenésre számítanak a tavalyi év azonos hónapjához képest.

Az ország pénzügyi helyzete ugyanakkor némiképp stabilizálódni látszik. Az ukrán jegybank kedden közölt adatai szerint az ország devizatartaléka 16,2 milliárd dollárra emelkedett szeptemberben az augusztusi 15,83 milliárd dollárról. Az ország devizatartaléka 16,07 milliárd dollár volt júliusban és 20,42 milliárd dollár az idei év elején.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szeptember elején utalta át a 17 milliárd dolláros segélycsomag második, csaknem 1,4 milliárd dolláros részletét. Ukrajna szeptemberben összesen 314 millió dollár esedékes hitelrészletet rendezett, ebből 193 millió dollárt az IMF-nek törlesztett. Ezen felül Ukrajna szeptemberben 735 millió dollárt fordított a hrivnya védelmére intervenciók révén.