2023 március 21

Egyre jobban bízunk az állásunkban

A tájékoztatás szerint a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 70 pontos értéket ért el szeptemberben, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 9 százalékpontos emelkedés, a 2014 novemberében indult kutatás óta a legmagasabb.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Az 1200 fő személyes megkérdezésén alapuló mérőszám azt fejezi ki, hogy egy 100 pontos skálán a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Emellett figyelembe veszi, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

Biztosak vagyunk a dolgunkban

A felmérés szerint a férfiak 78, a nők 80 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. A 18-29 éves korosztály körében ez az arány 82 százalékot, míg a diplomások körében 89 százalékot ér el.

Iskolai végzettség alapján továbbra is a diplomások alkotják a legbizakodóbb csoportot 73 ponttal, utánuk 71-70 ponttal következnek a legalább érettségivel, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók, a legfeljebb 8 osztállyal rendelkezők 61 ponttal zárják a sort.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A legbizakodóbb korcsoportot a 18-29 évesek jelentik 75 ponttal, ahol tavaly ősz óta 13 pontos emelkedés látható. A 30-39 éves és a 40-49-es éves korosztályokban egyaránt 71-71 pontot mutat a felmérés, a 60 év felettiek körében a bizalmi index 61 pontos értéket vett fel a 4 pontos emelkedésnek köszönhetően.

Mindegy, hogy hol

A szektorok szerinti bontásban nem figyelhető meg jelentős különbség, a közigazgatásban és az iparban dolgozók 67, illetve 69 pontot értek el, ami 3 és 8 pontos emelkedést jelent, a kereskedelmi dolgozók bizalmi indexe lett a legmagasabb 74 ponttal.

Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy az átlagos magyar munkavállaló egyre jobban bízik a jelenlegi munkahelyében, valamint abban, hogy ha az állását el is veszítené, akkor is könnyen találna magának újat.