2023 november 28

Egyelőre nem kell aggódniuk a Nagy-Britanniában dolgozóknak

Ellenőrizni akarjják a bevándorlást

David Davis a Prosperity UK nevű társadalomkutatási program londoni rendezvényén kijelentette: „életfontosságú” a külföldi EU-tagállamok állampolgárainak hozzájárulása a brit gazdaság teljesítményéhez. „A bevándorlást ellenőrizni szeretnénk a jövőben, nem hiszem azonban, hogy bárki fel akarná húzni a felvonóhidakat” – fogalmazott a Brexit-ügyi tárca vezetője.

Hozzátette: a globális szerepre törekvő Nagy-Britannia mindig is szívesen látja „a legtehetségesebb, legjobb” munkaerőt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Megy a vita

A külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további biztosításáról heves belpolitikai vita zajlik Nagy-Britanniában.

A konzervatív párti brit kormány már korábban is jelezte, hogy a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de úgy, hogy az EU-társállamok is ezzel egy időben, viszonossági alapon garanciát vállaljanak az ott élő britek jogosultságainak további érvényesítésére.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje azonban a héten kijelentette: ha párja megnyeri a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választásokat, „kormányzásának első napján” feltételek nélkül, egyoldalúan garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,5 millió külföldi EU-polgár jogosultságainak megvédésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is.

Starmer a Munkáspárt Brexit-stratégiájának elemeit ismertető beszédében elvetette a konzervatívok által támasztott viszonossági feltételt, „szégyenletes igazságtalanságnak” minősítve, hogy a konzervatív kormány nem hajlandó a brit gazdaságban dolgozó több millió külföldi EU-munkavállaló jogosultságainak egyoldalú garantálására.

Beindult a pánik

A Financial Times című londoni gazdasági napilap szerdai beszámolója szerint a brit EU-tagságról tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – tavaly júniusi népszavazás óta tízezrével folyamodnak a brit belügyminisztériumhoz állandó tartózkodási engedélyért a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok. A lap beszámolója szerint a tavaly júniusi referendum óta 92 ezer ilyen beadvány érkezett a tárcához.

A minisztérium ennek hatására külön tájékoztatót jelentetett meg honlapján, hangsúlyozva, hogy a külföldi EU-polgárok jogi státusa nem változott, és nem is változik mindaddig, amíg Nagy-Britannia az Európai Unió teljes jogú tagja.

A belügyminisztérium hangsúlyozza azt is, hogy a külföldi EU-állampolgároknak nincs szükségük olyan dokumentumra, amely igazolná, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodhatnak.