Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Draghi lenyomta az eurót

Elbízták magukat a piacok

Márciusban, az EKB kormányzótanácsának ülése után az euró árfolyama november óta nem látott szintre erősödött, átlépve az 1,09 dolláros szintet, miután a befektetők a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat úgy értelmezték, hogy 2018 elején lehetőség nyílik kamatemelésre. Mario Draghi akkori nyilatkozatából ugyanis azt szűrték le, hogy az EKB már kevésbé tartja szükségesnek a gazdaság megtámasztását a rendkívül laza monetáris politikával.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Az EKB döntéshozói ezt követően többször jelezték, hogy a piacok túl messzire mentek el a kamatemelés beárazásában. Egy frankfurti konferencián csütörtökön tartott felszólalásában Mario Draghi leszögezte, hogy az EKB monetáris politikája megfelel a helyzetnek, a kamatok a jelenlegi vagy annál is alacsonyabb szinten maradnak huzamos, az eszközvásárlási program határidejét jóval meghaladó időtartamra.

Bár az euróövezet gazdaságát fenyegető kockázatok csökkentek, továbbra is szükség van a növekedést ösztönző jegybanki erőfeszítésekre, mert a fellendülés nagyban függ ezektől az intézkedésektől, tehát „korai lenne még győzelmet hirdetni” – hangoztatta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nagyon hosszú ideig maradhat a lazaság

A közelmúltbeli kedvező gazdasági adatok is táplálták azt a spekulációt, miszerint az EKB az eddig tervezettnél korábban kezdheti el visszavonni a gazdaságélénkítést célzó lépéseit. A felmérések azt mutatják, hogy negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal növekedhetett az euróövezet gazdasága január-márciusban, miközben az éves infláció a zéró közeli szintről 1,5 százalékra gyorsult, a munkanélküliségi ráta pedig 9,5 százalékra esett.

„Mielőtt elkezdenénk változtatni monetáris politikánkon – a kamatokon, az eszközvásárlási programon és az irányadó kamatok alakulására vonatkozó előretekintő iránymutatáson – elegendő bizalmat kell teremtenünk az iránt, hogy az infláció középtávú célszámunkkal azonos irányba halad, és ott marad kevesebb monetáris támogatással is „- jelentette ki Draghi.

Draghi előadása után az euró árfolyama enyhe emelkedésről csökkenésre váltott, és napi minimumán három heti mélységbe, 1,0629 dollárra esett.

Esther Reichelt, a Commerzbank devizapiaci elemzője szerint az EKB elnöke nagyon egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem áll szándékában változtatni a kamatok alakulására vonatkozó előretekintő iránymutatáson, a monetáris politikának továbbra is nagyon hosszú ideig lazának kell maradnia, és a pozitívabb kilátás ettől a laza politikától függ.