Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Csúszhatnak az építkezések

Az építkezési adatok

A KSH pénteken közölte: az első fél évében 5004 új lakás épült, ami 46,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az adatok szerint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823 volt az év első hat hónapjában: ez 40,2 százalékos emelkedés a tavalyi év első fél évéhez viszonyítva.

Jelentős a bővülés, de…

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője jelentősnek nevezte a lakáspiac bővülését, de kiemelte, hogy az átadott lakások és a kiadott lakásépítési engedélyek száma közötti különbség is növekszik, ami – mint mondta – az építőipari kapacitáshiányát mutatja.

Bár sokan kérnek engedélyt lakásépítésre, az építőipar rövid távon, a következő egy-másfél év során nem feltétlenül tudja kiszolgálni a piaci igényeket – tette hozzá.

Élénk a kereslet

A kapacitáshiány mellett az élénk keresletet emelte ki Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója is, aki szerint ezek körülmények az árak további emelkedését okozhatják.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Drágulás

Hozzátette, hogy a drágulás az építőanyagokat is érintheti, ami kérdésessé teheti egyes beruházások megtérülését, miközben a fővárosban 4 ezer ingatlan építési munkálatai nem kezdődtek még el.

A szakértő kiemelte, hogy a lakásvásárlók várhatóan egyre több hitelt vesznek majd föl az év második felében, de érdemes figyelniük a projekt és a kivitelező megbízhatóságára, a befizetett összegek felhasználására és a kivitelezés műszaki színvonalára.

Hangsúlyozta emellett azt is, hogy a banki projektkölcsön biztonságot jelent a vevők számára, mivel ilyen esetben a hitelintézet is felügyeli a kivitelezést.