2024 június 20

Csökkentik a Török Áramlat kapacitását

A török energiaügyi illetékesek által is megerősített hír szerint így a tervek szerint Oroszországból – Ukrajna elkerülésével – Európába földgázt szállító vezeték kapacitása a tervezett évi 63 milliárd helyett évi 32 milliárd köbméter lesz. Az energiaügyi tisztségviselők elmondták: a kapacitáscsökkentés nem érinti a török gázellátást, mert Törökország a megállapodás szerint évi 15 milliárd köbméter földgázt fog venni Oroszországtól, és az ezen felüli mennyiség jut el Európába.

Moszkva a nyáron megegyezett öt európai vállalattal, hogy évi 55 milliárdról 110 milliárd köbméterre bővítik az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat földgázvezeték kapacitását 2019-től. A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint a 32 milliárd köbméter Törökország tavalyi gázfelhasználásának mintegy kétharmadát teszi ki.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Török Áramlatról szóló tárgyalások a nyáron akadtak el Törökország és Oroszország között árviták és a török kormányváltást követő belpolitikai bizonytalanság miatt. A két ország között a szíriai orosz beavatkozás miatt is feszültség alakult ki, az orosz légicsapásokat Recep Tayyip Erdogan török kormányfő „súlyos hibának” nevezte.

Európa gázszükségletének mintegy harmada származik Oroszországból. Az Európába irányuló orosz földgáznak azonban mintegy harmada Ukrajnán keresztül jut el a célországokba. Az orosz-ukrán konfliktus miatt Oroszország igyekszik kiváltani ezt az útvonalat új vezetékek megépítésével.