Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Csaknem 20 millióba került a hibájuk

Hiányosságok több területen is

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – korábban elfogadott felügyelési ütemterve részeként – átfogó ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta a Porsche Bank Hungária Zrt. (Porsche Bank) tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2014. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat a Porsche Banknál egyebek között a vállalatirányítási tevékenységre, a hitelkockázat kezelésére – így a belső szabályozásra, az átstrukturált hitelek minősítésére, a követelésbehajtási tevékenységre, az ügyfélminősítésre, a fedezetértékelési gyakorlatra – és a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék (JTM) belső szabályozására valamint alkalmazására vonatkozóan állapított meg hiányosságokat.

Az utóbbi esetkör például lehetővé tette a JTM szabályok szerint nem hitelezhető ügyfelek finanszírozását, illetve a megengedettnél magasabb törlesztőrészletek megállapítását is – közölte az MNB.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Követelik a megoldást

Problémát talált a jegybanki vizsgálat továbbá a tőkekövetelmény-számítás, a számvitel, az adatszolgáltatási gyakorlat és az informatikai biztonság terén is. 

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában határidő kitűzésével kötelezte a Porsche Bankot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s erről a belső ellenőri jelentés megküldésével tájékoztassa a jegybankot.

Alaposan ráfizetnek

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a hiányosságok miatt összesen 19 millió forint felügyeleti bírságot szabtak ki a Porsche Bankkal szemben. Ezt különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések száma és súlya.

Súlyosbító körülménynek számított, hogy a bank hitelezési tevékenysége során olyan gyakorlatot folytatott, amely akadályozta a lakossági eladósodás megelőzését segítő JTM szabályok érvényesülését. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a hitelintézet a JTM túllépés lehetőségének megszüntetésére azonnali intézkedéseket tett.