2023 december 03

Brutálisan drágulnak az energiaárak

Emel a British Gas

Az áramszolgáltatást is nyújtó British Gas anyavállalata, a Centrica csütörtökön közölte, hogy a lakossági áramtarifák országos átlagban 10,4 százalékkal, a háztartási földgáz 8,4 százalékkal drágul november végétől. Ez átlagosan 123 fonttal, 1444 fontra (több mint 500 ezer forintra) emeli egy-egy érintett brit háztartás éves energiarezsijét.

A British Gas nyolcmillió háztartást szolgál ki Nagy-Britanniában; ez a teljes brit lakosság egyharmadát érinti. A cég a globális piaci beszerzési árakkal, a hazai energiatovábbítási költségek emelkedésével és a kormány által az energiaipari cégekre kirótt „zöldadóval” magyarázta az áremelést.

Egy másik országos szolgáltató, az SSE a múlt héten az általa felszámolt kiskereskedelmi áramdíjak 8,2 százalékos emelését jelentette be, a nagybani beszerzési árak emelkedésére hivatkozva.

Magyarázatot vár a miniszter

Ed Davey energiaügyi miniszter – aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban – a British Gas szerdai áremelési bejelentését „rendkívül kiábrándító hírnek” nevezte, és felszólította a céget a döntés nyílt és átlátható magyarázatára. Davey parlamenti nyilatkozatában azt javasolta a fogyasztóknak, hogy válogassanak a szolgáltatók közül, és térjenek át ahhoz a céghez, amelyik a legolcsóbb tarifákat kínálja.

Iparági szakkommentátorok szerint ugyanakkor biztosra vehető, hogy a brit lakossági piacon tevékenykedő többi nagy magántulajdonú szolgáltató is hamarosan követi a British Gas és az SSE példáját.

Befagyasztaná az árakat a Munkáspárt

Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának energiaügyi miniszterjelöltje, Caroline Flint csütörtökön kijelentette: a legutóbbi áremelési bejelentések minden eddiginél világosabban mutatják, hogy szükség van a Labour vezetője által minap kilátásba helyezett árbefagyasztásra.

Ed Miliband, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje a Labour szeptember végi éves kongresszusán közölte, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök ugyanakkor a héten „átverésnek” nevezte a tervet, mondván: a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása a világpiaci árakra.