Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Bővíti hazai gyáregységét az amerikai elektronikai cég

A kormány úgy döntött, hogy a vállalat 10 millió eurós (mintegy 3 milliárd forint), 109 új munkahelyet teremtő beruházását 761 millió forinttal támogatja – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. A 12 ezer négyzetméteren működő gyár területe 5 ezer négyzetméterrel nő, az új egységben elektromechanikai alkatrészeket gyártanak majd – tette hozzá.

Júliusban írták alá a megállapodást

Szijjártó Péter ismertetése szerint a Fortune 100-as listáján is szereplő vállalatnak világszerte 132 ezer alkalmazottja van, Magyarországon nagyjából 550 embert foglalkoztat Budapesten és Nagykanizsán. Közlése szerint tárgyalnak arról is, hogy a magyar kis- és középvállalatok számát növeljék a beszállítók között.

A Honeywell gyárbővítése a magyar-amerikai gazdasági együttműködés újabb sikere a miniszter által elmondottak szerint, a vállalattal 2013 márciusa óta tárgyaltak, míg 5 tárgyalási fordulót követően az idén júliusban aláírták a megállapodást. Szijjártó Péter kiemelte: a kormány célja az, hogy Magyarország, az export GDP-hez mért arányát tekintve, az első legyen az Európai Unió (EU) tagállamai között. További célok között említette, hogy az ország legyen a külföldi működő tőkebefektetések első számú célpontja Európában, és minél több kutatás-fejlesztési beruházás és innovációs kapacitás jöjjön az országba.

20 beruházási projekt előkészítése folyik

Kifejtette, a magyar külpolitikának újabb eszközöket kell használnia annak érdekében, hogy minél több beruházást tudjon az országba vonzani. Az adatok azt mutatják, hogy a magyar kormány politikája sikeres, míg 2012-ben csökkentek a beruházások, 2013-ban már 7 százalékkal nőttek, jelenleg a negyedéves adatok több mint 20 százalékos növekedést mutatnak – mondta. Az ország iránti érdeklődés nem csökken, a befektetési ügynökség jelenleg 20 projektet kezel – közölte. Ehhez gyorsabb, hatékonyabb, rugalmasabb beruházásösztönző rendszert kellett kialakítani – tette hozzá.

Arthur Simonetti, a Honeywell európai, közel-keleti és afrikai kormányzati kapcsolatok osztályának alelnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy támogatta a projekt megvalósulását. Nagykanizsa a fejlesztéssel a cég stratégiai központja lesz.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere arról beszélt, hogy a cég közel 20 éve telepedett a városba, s a munkavállalóinak példamutató körülményeket biztosít. Az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy a Honeywell a munkahelyeket is teremtő beruházását Nagykanizsán valósítsa meg – közölte.