2024 április 18

Beszólt a miniszter, felment a búza ára

A kijelentést később cáfolták ugyan orosz illetékesek, ez azonban nem nyugtatta meg a piacokat. A chicagói terménytőzsdén (CNOT) pénteken a búza vékájának (1 véka=36,35 liter) ára 2 százalékkal 8,97 dollárra emelkedett decemberi jegyzésre. Andrej Belouszov azt mondta, hogy „a kormánynak kötelessége megvédenie a belső piacot, nem engedheti meg a gabona, az élelmiszerek és a hústermékek áremelkedését”. A miniszter hozzátette, hogy a gabonakivitel kérdéséről „valamikor ősszel” tárgyal a kormány. Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy Oroszország „nem tervezi a gabonaexport korlátozását”.

Ilja Sesztakov mezőgazdasági miniszterhelyettes értetlenségének adott hangot, és azt mondta, hogy „fel sem vetődött a kivitel korlátozásának kérdése”. Rámutatott: az idei gabonatermés 72-73 millió tonna körüli lesz. Ez elmarad ugyan a tavalyi 94 millió tonnától, de jóval több a két évvel korábbi 66,9 millió tonnánál, amikor Oroszország kénytelen volt egy időre leállítani a gabonaexportot. A Reuters jelentése megemlíti, hogy két éve augusztusban azért kellett ideiglenesen felfüggeszteni a gabonakivitelt, mert az aszály miatt jelentősen visszaesett a búzatermés, ami 41,5 tonna volt. Előrejelzések szerint az idei búzatermés még ennél is kisebb lesz, mindössze 38 millió tonna.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermesztője. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint az idei globális búzatermés 659 millió tonna lesz, ami 5 százalékkal kisebb a tavalyinál, de a negyedik legnagyobb az elmúlt évtizedben.