2023 január 29

Beszáll a BÉT-be az Erste

Az egyik legaktívabb brókercég

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója a tranzakcióról a közleményben úgy nyilatkozott: elkötelezettek a tőzsde stratégiájának megvalósításában, amely a tőkepiac fejlesztését szolgálja.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az Erste a piaci súlyából adódóan a tulajdonszerzést stratégiai befektetésnek tekinti – tette hozzá. Az Erste Bank leányvállalata, az Erste Befektetési Zrt. révén az egyik legnagyobb és legaktívabb brókercég a BÉT-en – közölték.

Ötven új céget vár a budapesti tőzsde

A kis- és középvállalkozások (kkv) tőzsdére jutásának segítése hosszú távon is elősegíti a gazdaság előremenetelét; ez csak a kezdet, a kormány továbbra is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy ezen az úton tovább lehessen haladni – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára csütörtökön egy konferencián.

Az államtitkár a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Pénzügyi Szakosztálya és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által Tőzsdefejlesztés és növekedés címmel szervezett tőkepiaci konferencián hangsúlyozta, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte a kkv-k alkotják a gazdaság gerincét, és a foglalkoztatásban is óriási szerepet vállalnak. A tőkepiaci törvény módosításának egyik legfontosabb eleme a kkv-k tőzsdére jutásának segítése.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A jogszabálymódosítás első lépésként lehetővé tette új kereskedelmi platformok működését, ami segíti finanszírozási szükségletük kielégítését. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, a BÉT elnöke és az MKT pénzügyi szakosztályának elnöke a konferencián kifejtette, ha az 50 legjobb vállalatot bevezetnék a tőzsdére, a BÉT piaci kapitalizációja akár 5 százalékkal is nőhetne.

A vállalatoknak most nem nehéz finanszírozási forrást találniuk, 2020 után azonban jelentősen csökkennek az uniós források, a jegybank programjai is eltűnnek, a vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy piaci forrásból finanszírozzák magukat, ezért a tőkepiac megerősítése nagyon fontos – hangsúlyozta Nagy Márton. A kibocsátók motivációja a tőzsdére lépéshez a privatizáció, az értékmérés és a tőkebevonás lehet.

Így segíti az új törvény a tőzsdézést
Az Országgyűlés által kedden elfogadott törvénymódosító csomagnak köszönhetően a BÉT a jövőben a tőzsdei bevezetést tervező vállalatok számára szakmai tanácsadást is nyújthat, melynek segítségével a vállalatok az eddiginél több információhoz juthatnak, megkönnyítve számukra a tőzsdei bevezetést előkészítő folyamatot.