2024 július 16

Bérlakás-program: a kormány hallgat

Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnöke, a koncepciót bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten azonban azt is elmondta, hogy a 16 szakmai szervezet által kidolgozott terv megvalósításához szükséges lenne a kormány fogadókészségére is, de eddig a megkeresésükre nem érkezett válasz.

Szükség lenne az állam beavatkozására

A kormányzati intézkedés szükségességét Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára is hangsúlyozta a tájékoztatót követő konferencián. A bérlakások építésének igényét szavai szerint az is mutatja, hogy az ipari központokban – például Győrben és Székesfehérváron – éppen a bérlakások hiánya miatt alakult ki munkaerőhiány.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy szemléletváltozásra is szükség van, hiszen ma még erős a magántulajdonú ingatlan favorizálása. A helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a tavaly megépült, alig több mint 7 ezer lakás nem pótolja a megszűnő lakásokból adódó veszteséget, és a lakásépítés fellendítése kormányzati intézkedést igényel.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a bérlakásépítés feltétele a munkaerő mobilitásának, így eleme a gazdaság fejlődésének.

Havi ötvenezerért lehetne lakáshoz jutni

A Lakásügyi Kerekasztal Fórum – a tervének elkészítésekor – abból indult ki, hogy a 2014. és 2020. közötti uniós költségvetési időszakban előtérbe kerül az épületek energiafogyasztásának a csökkenése. Ezért támogatást lehet szerezni a meglévő épületek – így a lakások – energiamegtakarító felújítására, de lehetséges az energiatakarékos lakások építésének támogatása is.

A koncepció 5 ezer bérlakás építési költségénél 50 százalékos – összesen 40 milliárd forintnyi – uniós támogatással kalkulál, a másik felét pedig az Európai Fejlesztés Banktól megszerezhető – 2-3 százalékos kamatozású – hitelből finanszíroztatná.

Az ilyen finanszírozás tenné lehetővé azt, hogy a bérleti díj – havonta és négyzetméterenként – 1000 forint legyen. Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás bérleti díját már ki lehet fizetni az átlagos jövedelemből – fejtette ki Maráczi Zsolt.