Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Egyre nő a belvizes területek nagysága

Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, az elmúlt egy hétben is folytatódott a csapadékos időjárás. Szombat reggel óta a déli országrészben 30-50 milliméter közötti, míg északon 10-25 milliméter közötti mennyiség esett. A Kisalföldön volt csak ennél kevesebb. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert. A 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő.

A sok eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg 4-5 Celsius-fok fölötti átlaghőmérsékletnél. A vízből már a mélyebb rétegekbe is jut, ami viszont a következő évre kedvező kilátást jelent. Az előrejelzés szerint péntektől átmenetileg lehűl az idő, jellemzően fagyossá válnak az éjszakák, szombaton és vasárnap a fagyzugos helyeken mínusz 5 foknál is hidegebb lesz, majd a folytatásban párás, ködös időre van kilátás egyre nagyobb területen tartós köddel, de számottevő csapadék nélkül – közölte a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock