Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Felújítják a MÁV villanymozdonyait

Az Alstom és a MÁV Vagon mintegy 3 millió euró értékű szerződést kötött a MÁV-Start flottájába tartozó 25 darab Traxx típusú villanymozdony forgóvázának felújítására – közölte a MÁV.

Kiemelték, a várhatóan 3 év alatt megvalósuló projekt célja a járművek minőségének és megbízhatóságának javítása. Valamint a vasúti közlekedés biztonságának és hatékonyságának növelése. A tájékoztatás szerint a munkákat a két cég közösen végzi. A MÁV Vagon felel a forgóvázak felújításáért, a hajtóművek leszereléséért és visszaszereléséért, a kerékpárok javításáért. Az Alstom a hajtóművek nagyjavítását, új tengelyek és keréktárcsák szállítását biztosítja. A forgóvázak szét- és összeszerelése, valamint üzembe helyezése a MÁV Vagon szolnoki központjában történik, míg a hozzá kapcsolódó hajtóműfelújítást a németországi Hennigsdorfban végzik – ismertette a távirati iroda.

A felújítandó hajtóművek első szállítmánya 2023. december 12-én indult el Szolnokról, amelyek a javítást követően várhatóan a jövő év első negyedévében érkeznek vissza, azután beépítik azokat a felújított forgóvázakba. A Traxx-ok a MÁV-Start flotta legfiatalabb villanymozdonyai, összesen már így is több mint 60 millió kilométert futottak – közölte a vasúttársaság.

Borítókép: Shutterstock