Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Nagy területeken, főleg a Kisalföldön áll a víz a földeken

Az országban nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, amit az enyhe időben nehezen bír a vetés – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai előrejelzésében.

A múlt héten pénteken és szombaton nagy területen hullott csapadék, részben hó az országban, a legtöbb a Dunántúl északi felén esett. Arrafelé 40-70 milliméter is lehullott két nap alatt, helyenként 20 centiméter hó is összegyűlt. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert. A 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkét adat országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egyméteres rétege az ország döntő részén telített állapotban van. A hőmérsékletről azt írták, vasárnaptól intenzív felmelegedés kezdődött, a maximumok 10 Celsius-fok fölött, sokfelé 15 fok körül alakultak és éjszakánként is csak gyenge fagyok fordultak elő – ismertette a távirati iroda.

Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken. Hozzátették, hogy az őszi vetések a tartós vízborítást 4-5 Celsius-fok alatt még bírják. Viszont az elmúlt napokhoz hasonló enyhe időt legfeljebb csak három hétig, márpedig az Alföldön helyenként már több mint egy hónapja áll a víz. Az előrejelzés szerint továbbra is marad az enyhe idő. Éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb. Vasárnaptól ismét több hullámban érkezik eső, de csak kisebb mennyiségben.

Borítókép: Shutterstock