2023 január 29

Bejött a piacoknak a török kamatvágás

Ezt várták az elemzők

A bizottság kedden tartott ülésén a hitelköltségek szabályozására használt három kamatláb közül a legmagasabb szinten tartott rátát mérsékelte 50 bázisponttal: az egynapos jegybanki hitel kamatát 9,50 százalékra vitte le. Ugyanakkor immár 15. hónapja változatlan szinten hagyta az egyhetes repokamatláb 7,50 százalékos szintjét, valamint nem módosított az egynapos jegybanki betét 7,25 százalékos kamatán sem.

A döntés megfelel a várakozásoknak, miszerint a mérséklődő infláció lehetőséget nyújt a kamatcsökkentésre a laza monetáris politikát amúgy is támogató új jegybankelnöknek az alacsonyabb kamatokat szorgalmazó politikai nyomás közepette.

Tetszett a piacoknak

A piacok jól fogadták a keddi döntést. A kamatcsökkentés bejelentése után a török líra dollárhoz viszonyított árfolyama erősödött, 2,9749 líráról 2,9622 lírára változott a dollár jegyzése.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A líra árfolyamát erősítette az a döntés is, hogy az új török kormánynak tagja maradt Mehmet Simsek gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes, aki bírja a nyugati befektetők bizalmát is.

Az isztambuli értéktőzsde irányadó indexe, a BIST 100 is jelentősen megugrott a kormányzati folyamatosság fenntartásának a monetáris politika lazításával párosuló hírére: a kereskedés elején minimális nyereség és veszteség között ingadozó mutató percek alatt 2 százalékos pluszba ugrott, és délután két órakor 2,76 százalékos nyereségben, 78 883,74 ponton állt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Így teljesít a gazdaság

Tavaly a vártnál nagyobb mértékben, 4 százalékkal növekedett Törökország gazdasága a robusztus belső keresletnek köszönhetően. A tavalyi utolsó negyedévben 5,7 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék (GDP) éves szinten.

Áprilisban hároméves mélypontra lassult a pénzromlás üteme Törökországban: az egy évvel korábbihoz képest 6,57 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,78 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Januárban még 9,58, februárban 8,78, márciusban pedig 7,46 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak éves összehasonlításban.