2024 június 18

Becsaphatnak minket a jegybanknál?

Ezt várják az elemzők

William Jackson, a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető elemzője a keddi kamatdöntést és az ülésről kiadott közleményt értékelve kiemelte: a ház a monetáris tanács várakozásánál visszafogottabb előrejelzést tart érvényben a magyar gazdaság növekedésére.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”96″]

A Capital Economics prognózisa az, hogy jövőre 2 százalékkal bővülhet a magyar hazai össztermék (GDP). Jackson mindemellett felidézte a Capital Economics által a magyar monetáris politikáról nemrégiben összeállított tanulmánynak azt a megállapítását, hogy hosszabb időtávra visszatekintve az MNB kamatcsökkentései mindig erőteljesebb hatást gyakoroltak a monetáris kondíciókra, mint a nem konvencionális enyhítési eszközök.

A ház a tanulmányban megállapította emellett, hogy a reálgazdaság élénkítése is sikeresebb volt az alapkamat csökkentésével, a hazai össztermék növekedési üteme ugyanis gyorsult a korábbi kamatcsökkentési időszakokban, lassult viszont, amikor az MNB nem hagyományos enyhítési módszereket alkalmazott.

Borul a papírforma

Keddi elemzésében Jackson hangsúlyozta azt a várakozását is, hogy a magyarországi infláció az idén és jövőre is elmarad az MNB célsávjáról, különös tekintettel a jövő évi költségvetésben szereplő áfacsökkentési tervekre.

A Capital Economics vezető londoni elemzője közölte: a ház várakozása mindezt egybevetve az, hogy az MNB „jó eséllyel” további kamatcsökkentéseket hajt végre az idén a monetáris kondíciók enyhítése végett.

A cég jelenlegi előrejelzésében 0,60 százalékos idei alapkamatmélypont szerepel a jelenlegi 0,90 százalékos MNB-kamatszint helyett. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői sem nem zárták ki keddi elemzésükben az újabb MNB-kamatcsökkentések lehetőségét. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy véleményük szerint ehhez markáns forinterősödésre lenne szükség.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

További lazítás jöhet?
A JP Morgan londoni elemzői szerint az MNB jelenleg az alacsony alapkamat hosszú időtávra szóló fenntartását részesíti előnyben, és ezt elősegíti, hogy a tervek szerint a jegybank korlátozza az elfogadott banki ajánlatok mennyiségét az irányadó három hónapos jegybanki betétekre meghirdetett tendereken. A ház mindemellett azzal is számol, hogy a kormány jövőre a GDP-érték 1,2 százalékának megfelelő költségvetési ösztönzést hajt végre. A JP Morgan elemzőinek véleménye szerint ez is enyhíti majd az MNB-re nehezedő kamatcsökkentési nyomást.